Mini burgery w wersji mięsnej i wegetariańskiej - przepis
40 sztuk mini burgerów - 20 wegetariańskich i 20 mięsnych
Składniki
Bułki
- 400 g mąki pszennej (najlepiej chlebowej typ 750, ale może być luksusowa typ 550)
- 220 ml mleka, lekko ciepłego
- 16 g drożdży świeżych
- 1 i 1/2 łyżki cukru
- 3/4 łyżeczki soli
- 1 jajko
- 30 g masła, roztopionego i przestudzonego
Do posmarowania i posypania bułek
- 1 żółtko
- 1 łyżka mleka
- sezam
- mak
Wypełnienie wegetariańskie
- ser camembert
- konfitura żurawinowa
- duża garść rukoli
- garść orzechów włoskich
- masło do smarowania bułek
Wypełnienie mięsne
- ser cheddar
- kilka plastrów szynki szwardzwaldzkiej lub chudego boczku
- kilka pomidorków cherry
- kilka korniszonów
- duża garść sałaty ozdobnej
- majonez do posmarowania bułek
Do spięcia mini burgerów
- 40 wykałaczek
Wykonanie
- przygotować rozczyn: z podanej ilości mleka odlać do dużej szklanki ok. połowę (dokładna ilość nie jest ważna) dodać drożdże, cukier oraz łyżkę mąki (wziąć ją z podanej ilości). Rozczyn rozmieszać i zostawić w ciepłym miejscu na ok 10 do 15 min., do wyrośnięcia
- do mąki dodać aktywny, wyrośnięty rozczyn, pozostałe mleko, jajko oraz sól i mieszać całość mikserem z hakami do ciasta drożdżowego lub ręcznie. Ciasto należy wyrabiać przez kilka minut. W trakcie dodać roztopione, ostudzone masło i dalej wyrabiać, aż do momentu gdy ciasto stanie się gładkie i elastyczne. Ewentualnie może się troszkę kleić, ale po wyrośnięciu to minie
- kulę ciasta zostawić w dużej misce, przykryć morką szmatką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto ma podwoić objętość – trwa to ok. 1 godziny do półtorej
- wyrośnięte ciasto podzielić na 40 równych części, uformować z nich kulki i ułożyć je w równych, dużych odstępach, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na 30 minut, aż bułeczki dobrze się napuszą
- w szklance rozmieszać żółtko z mlekiem i za pomocą silikonowego pędzelka posmarować wierzch i boki każdej bułki. Następnie każdą bułkę posypać – 20 sztuk sezamem a 20 sztuk makiem
- bułeczki włożyć do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec około 15 min. – do momentu aż wierzch będzie brązowozłoty i dość mocno zrumieniony
- bułki wystudzić. Przechowywać w szczelnym zamknięciu lub woreczku, przez 1 do maksymalnie 2 dni. Najlepiej piec je najpóźniej dzień przed spożyciem
- kroić tylko dobrze wystudzone bułki
Wypełnienie wegetariańskie
- bułki z makiem przekroić na pół
- każdą połówkę posmarować cienko masłem
- w środku układać po kolei: ze dwa listki rukoli, cienki plasterek sera camembert, ser przesmarować konfiturą żurawinową i posypać odrobiną połamanych orzechów włoskich
- bułeczki zamykać, lekko ścisnąć i spinać wykałaczką
Wypełnienie mięsne
- na patelni podsmażyć plasterki szynki szwardzwaldzkiej lub chudego boczku aż będą rumiane i chrupiące
- pomidorki cherry i korniszony pokroić na cienkie plasterki
- bułki z sezamem przekroić na pół
- każdą połówkę posmarować cienko majonezem
- w środku układać po kolei: kawałek sałaty ozdobnej, plasterek pomidorka cherry oraz plasterek korniszona, kawałek podsmażonej szynki lub boczku i plasterek sera cheddar
- bułeczki zamykać, lekko ścisnąć i spinać wykałaczką

