by Katarzyna Anders

Mini burgery w wersji mięsnej i wegetariańskiej

Przystawki i przekąskiMini przekąskiSylwester i KarnawałPrzyjęcia i imprezyBoczekCamembertSery żółteWegetariańskie

Mini burgery na jeden kęs, w wersji wegetariańskiej oraz mięsnej – to będzie nowy hit na domówki i imprezy karnawałowe. Idealna mała przekąska do ręki, czyli tak zwany finger food.

Na Waszym ulubionym przepisie na domowe bułki hamburgerowe, stworzyłam pomysł na mini burgery – ciasto to samo, a otrzymujemy tu 50 mini bułek burgerowych gotowych do wypełnienia prostą zawartością.

Nie proponuję Wam robienia małych hamburgerów, ale oczywiście jeśli ktoś ma chęci, to pomysł wspaniały! Ja proponuje naprawdę proste i smaczne wypełnienie, które przygotujecie błyskawicznie – żeby nie stać w kuchni przed imprezą.

Tak przygotowane mini burgery mogą być podane od razu, lekko ciepłe lub spokojnie na zimno – są tak samo pyszne. Dobrze też zachowują świeżość cały wieczór.

Wersja wegetariańska to bułki z makiem, a w środku masło, rukola, ser camembert, żurawina i orzechy włoskie. Natomiast wersja mięsna, to bułki z sezamem, majonez, sałata, pomidorki cherry i korniszony, ser cheddar i przyrumieniona na chrupko szynka szwardzwaldzka lub chudy boczek.

Gorąco polecam na sylwestra jak i cały karnawał!

Mini burgery w wersji mięsnej i wegetariańskiej – przepis

Porcja

40 sztuk mini burgerów - 20 wegetariańskich i 20 mięsnych

Składniki

Bułki

  • 400 g mąki pszennej (najlepiej chlebowej typ 750, ale może być luksusowa typ 550)
  • 220 ml mleka, lekko ciepłego
  • 16 g drożdży świeżych
  • 1 i 1/2 łyżki cukru
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 30 g masła, roztopionego i przestudzonego

Do posmarowania i posypania bułek

  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka
  • sezam
  • mak

Wypełnienie wegetariańskie

  • ser camembert
  • konfitura żurawinowa
  • duża garść rukoli
  • garść orzechów włoskich
  • masło do smarowania bułek

Wypełnienie mięsne

  • ser cheddar
  • kilka plastrów szynki szwardzwaldzkiej lub chudego boczku
  • kilka pomidorków cherry
  • kilka korniszonów
  • duża garść sałaty ozdobnej
  • majonez do posmarowania bułek

Do spięcia mini burgerów

  • 40 wykałaczek

Wykonanie

  • przygotować rozczyn: z podanej ilości mleka odlać do dużej szklanki ok. połowę (dokładna ilość nie jest ważna) dodać drożdże, cukier oraz łyżkę mąki (wziąć ją z podanej ilości). Rozczyn rozmieszać i zostawić w ciepłym miejscu na ok 10 do 15 min., do wyrośnięcia
  • do mąki dodać aktywny, wyrośnięty rozczyn, pozostałe mleko, jajko oraz sól i mieszać całość mikserem z hakami do ciasta drożdżowego lub ręcznie. Ciasto należy wyrabiać przez kilka minut. W trakcie dodać roztopione, ostudzone masło i dalej wyrabiać, aż do momentu gdy ciasto stanie się gładkie i elastyczne. Ewentualnie może się troszkę kleić, ale po wyrośnięciu to minie
  • kulę ciasta zostawić w dużej misce, przykryć morką szmatką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto ma podwoić objętość - trwa to ok. 1 godziny do półtorej
  • wyrośnięte ciasto podzielić na 40 równych części, uformować z nich kulki i ułożyć je w równych, dużych odstępach, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na 30 minut, aż bułeczki dobrze się napuszą
  • w szklance rozmieszać żółtko z mlekiem i za pomocą silikonowego pędzelka posmarować wierzch i boki każdej bułki. Następnie każdą bułkę posypać - 20 sztuk sezamem a 20 sztuk makiem
  • bułeczki włożyć do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec około 15 min. - do momentu aż wierzch będzie brązowozłoty i dość mocno zrumieniony
  • bułki wystudzić. Przechowywać w szczelnym zamknięciu lub woreczku, przez 1 do maksymalnie 2 dni. Najlepiej piec je najpóźniej dzień przed spożyciem
  • kroić tylko dobrze wystudzone bułki

Wypełnienie wegetariańskie

  • bułki z makiem przekroić na pół
  • każdą połówkę posmarować cienko masłem
  • w środku układać po kolei: ze dwa listki rukoli, cienki plasterek sera camembert, ser przesmarować konfiturą żurawinową i posypać odrobiną połamanych orzechów włoskich
  • bułeczki zamykać, lekko ścisnąć i spinać wykałaczką

Wypełnienie mięsne

  • na patelni podsmażyć plasterki szynki szwardzwaldzkiej lub chudego boczku aż będą rumiane i chrupiące
  • pomidorki cherry i korniszony pokroić na cienkie plasterki
  • bułki z sezamem przekroić na pół
  • każdą połówkę posmarować cienko majonezem
  • w środku układać po kolei: kawałek sałaty ozdobnej, plasterek pomidorka cherry oraz plasterek korniszona, kawałek podsmażonej szynki lub boczku i plasterek sera cheddar
  • bułeczki zamykać, lekko ścisnąć i spinać wykałaczką

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
Przystawki i przekąskiMini przekąskiSylwester i KarnawałPrzyjęcia i imprezyBoczekCamembertSery żółteWegetariańskie
Przepis własny.