Mazurek z kremem chałwowym z białą czekoladą i wiśniami - przepis
na mazurek wielkości 25 na 30 cm z ozdobnym rantem
Składniki
spód
- 350 g mąki pszennej
- 200 g zimnego masła
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18%
- 2 żółtka
krem chałwowo-czekoladowy
- 150 g chałwy waniliowej
- 100 g białej czekolady
- 100 g śmietany 36%
- 100 g mascarpone
do posypania
- 50 g chałwy waniliowej
frużelina wiśniowa
- 100 gwiśni mrożonych
- 75 ml wody
- 2 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Wykonanie
spód
- oddzielić białka i żółtka
- wymieszać mąkę, cukier puder i masło, a po chwili dodać żółtka i śmietanę. Szybko zagnieść by masa się nie nagrzała, ponieważ to kruche ciasto. Można do tego użyć miksera na średnich obrotach – ładnie i szybko łączy składniki
- na papierze do pieczenia rozwałkować ciasto na grubość ok 6 mm
- odmierzyć prostokąt wielkości 25 na 30 cm i dociąć ciasto
- ciasto, które odkroimy powinno nam idealnie wystarczyć na wykonanie niewielkiego rantu. Odcięte ciasto wałkujemy dłońmi w niewielki wałeczek i układamy na brzegach. Następnie przyciskamy widelcem, by spłaszczyć nieco wałek i stworzyć wzorek. Ciasta starczy na pojedynczy wałeczek – na pewno nie wystarczy go nam na zawinięcie warkocza, natomiast ja zdecydowanie polecam na mazurkach robienie jak najmniejszych ozdobnych rantów – wtedy więcej mazurka będzie pokryte masą
- papier do pieczenia z ciastem przekładamy na blachę
- spód piec w 200ºC przez 20 min, aż do złotego rumianego koloru
- spód wystudzić
krem chałwowo-czekoladowy
- śmietanę umieścić w szklanej lub metalowej misce nad kąpielą wodną (tutaj trochę wskazówek o roztapianiu w kąpieli wodnej) oraz dodać posiekaną lub drobno połamaną białą czekoladę i pokruszoną chałwę. Zostawić do roztopienia, czasem mieszając. Trzymać jak najniższą temperaturę konieczną do roztopienia, aby nie przegrzać białej czekolady (jest delikatna)
- masę przestudzić, aż będzie letnia
- dodać serek mascarpone i dokładnie wymieszać
- krem rozsmarować na kruchym spodzie, a następnie pokruszyć na niego 50 g chałwy
- umieścić w lodówce do stężenia
frużelinia wiśniowa
- w garnuszku umieścić wiśnie z połową wody oraz cukrem. Podgrzewać przez około 1 minutę
- w kubku rozrobić drugą połowę wody z mąką ziemniaczaną
- wodę z mąką wlać do wiśni. Trzymać na małym ogniu czekając aż całość zacznie się gotować i wtedy gotować jeszcze przez około 2 minuty, by pozbyć się smaku surowej mąki i aż frużelina stanie się szklista. Mieszać delikatnie od czasu do czasu. Frużeliny nie należy gotować zbyt długo, by wiśnie się nie rozpadły
- następnie frużelinę odstawić do wystudzenia
- na mazurku zrobić kleksy z wiśni i strużki z frużeliny

