Makaron z sosem kurkowym - przepis
Porcja dla 2 osób
Składniki
sos kurkowy
- 200 g kurek
- 1 mała lub pół średniej cebuli
- 1 i 1/2 łyżki masła
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 3/4 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- 100 ml śmietanki 30 %
- 1 kopiasta łyżeczka świeżej natki pietruszki
- 200 g makaronu jajecznego fettuccine (dość szerokie, długie wstążki)
do posypania przed podaniem
- 2 łyżeczki parmezanu
- 1/2 łyżeczki świeżej natki pietruszki
Wykonanie
- kurki dokładnie myjemy w zimnej wodzie. Przeglądamy je i oczyszczamy. Następnie kładziemy na ręczniku by dobrze obeschły. Natomiast jeśli są czyste, to oczyszczamy tylko pędzelkiem
- większym kurkom kroimy nóżki na plasterki, a kapelusz rozcinamy na pół. Mniejsze zostawiamy w całości
- cebulę kroimy w drobną kostkę, a natkę pietruszki siekamy tak by uzyskać 1 kopiastą łyżeczkę
- na patelni roztapiamy 1 łyżkę masła z 1 łyżeczką oliwy i podsmażamy cebulę aż się zeszkli
- dodajemy kurki i podsmażamy je do 5 min. W trakcie dodajemy pozostałe pół łyżki masła oraz solimy i pieprzymy kurki. Od czasu do czasu mieszamy
- gdy kurki się podsmażą, dodajemy śmietankę i gotujemy na małym ogniu przez od 3 do 5 min, aż zauważymy, że sos nieco zgęstniał
- w trakcie robienia sosu gotujemy makaron al dente w osolonej wodzie
- następnie dodajemy natkę pietruszki, mieszamy i ściągamy sos z ognia
- wtedy na patelnie dodajemy ugotowany makaron i szybko mieszamy z sosem, by cały makaron się nim pokrył. Jeśli sos wciąż jest za rzadki to wystarczy potrzymać patelnie kilka chwil na ogniu i czasem przemieszać – sos bardzo szybko zgęstnieje. Natomiast jeśli sos za bardzo nam zgęstniał i nie chce pokryć makaronu, to można go rozcieńczyć odrobiną wody z gotowania makaronu
- makaron z sosem wyłożyć na talerze. Każdą porcję posypać świeżo posiekaną natką pietruszki oraz świeżo startym parmezanem
- podawać natychmiast
- danie należy przygotowywać na świeżo – nie nadaje się do odgrzewania




