Sos kurkowy

Sos kurkowy

Klasyczny sos kurkowy, czyli jeden z najlepszych sposobów na wykorzystanie kurek. Pyszny i aromatyczny.
Idealny do gnocchi, klusek lub kopytek, makaronów (najlepiej penne lub tagliatelle), ziemniaków czy też różnych mięs.

Proponowaną wersję można wzbogacić o dodatek białego wina, jeśli akurat mamy pod ręką. Na tę porcję będzie potrzebne 50 ml białego wina.
Wtedy, na etapie gdy wrzucimy na patelnie kurki, to po ich krótkim obsmażeniu (ok 2 min) dolewamy wino i odparowujemy je, a dalej postępujemy według przepisu, czyli dodajemy śmietankę i natkę.

Sos kurkowy

na porcje dla 2 osób

Składniki

  • 200 g kurek
  • 1 mała lub pół średniej cebuli
  • 1 i 1/2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 100 ml śmietanki 30 %
  • 1 kopiasta łyżeczka świeżej natki pietruszki

Wykonanie

  • kurki dokładnie myjemy w zimnej wodzie. Przeglądamy je i oczyszczamy. Następnie kładziemy na ręczniku by dobrze obeschły
  • większym kurkom kroimy nóżki, a kapelusz rozcinamy na pół. Mniejsze możemy zostawić w całości
  • cebulę kroimy w drobną kostkę, a natkę pietruszki siekamy tak by uzyskać 1 kopiastą łyżeczkę
  • na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła z 1 łyżeczką oliwy i podsmażamy cebulę aż się zeszkli
  • wtedy dodajemy kurki i podsmażamy je do 5 min. W trakcie dodajemy pozostałe pół łyżki masła oraz solimy i pieprzymy kurki. Od czasu do czasu mieszamy
  • gdy kurki się podsmażą, dolewamy śmietankę i gotujemy na małym ogniu przez od 3 do 5 min, aż zauważymy, że sos nieco zgęstniał
  • następnie dodajemy natkę pietruszki, mieszamy i ściągamy sos z ognia
  • sos możemy podać z gnocchi, kluskami, kopytkami, makaronami (najlepiej penne lub tagliatelle), ziemniakami lub jako dodatek do mięs

Przepis własny

Zobacz także

Komentarze

comments powered by Disqus


Lubisz? :)