Sos kurkowy - przepis
na porcje dla 2 osób
Składniki
- 200 g kurek
- 1 mała lub pół średniej cebuli
- 1 i 1/2 łyżki masła
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 3/4 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- 100 ml śmietanki 30 %
- 1 kopiasta łyżeczka świeżej natki pietruszki
Wykonanie
- kurki dokładnie myjemy w zimnej wodzie. Przeglądamy je i oczyszczamy. Następnie kładziemy na ręczniku by dobrze obeschły
- większym kurkom kroimy nóżki, a kapelusz rozcinamy na pół. Mniejsze możemy zostawić w całości
- cebulę kroimy w drobną kostkę, a natkę pietruszki siekamy tak by uzyskać 1 kopiastą łyżeczkę
- na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła z 1 łyżeczką oliwy i podsmażamy cebulę aż się zeszkli
- wtedy dodajemy kurki i podsmażamy je do 5 min. W trakcie dodajemy pozostałe pół łyżki masła oraz solimy i pieprzymy kurki. Od czasu do czasu mieszamy
- gdy kurki się podsmażą, dolewamy śmietankę i gotujemy na małym ogniu przez od 3 do 5 min, aż zauważymy, że sos nieco zgęstniał
- następnie dodajemy natkę pietruszki, mieszamy i ściągamy sos z ognia
- sos możemy podać z gnocchi, kluskami, kopytkami, makaronami (najlepiej penne lub tagliatelle), ziemniakami lub jako dodatek do mięs




