Przepisy • Fotografia kulinarna
Katarzyna Anders

Makaron z pieczoną dynią, papryką i fetą

Pomysł na szybki obiad lub lunch do pracy. I jeden ze sposobów na podanie dyni upieczonej z papryką i fetą, które są genialnym połączeniem smakowym.

O pieczonej dyni z papryką i serem feta pisałam już tu na blogu, jako o moim wielkim odkryciu. Zawsze doprawiałam pieczoną dynię papryką w proszku, ale upieczenie tych dwóch warzyw razem daje przepyszny efekt, a ser feta oraz tymianek i zioła prowansalskie doskonale dopełniają całość.

Pisałam wtedy, że te pieczone razem warzywa stanowią doskonałą bazę do łączenia na ciepło i na zimno z przeróżnymi składnikami jak makarony, kasze, przeróżne sałaty, kawałki kurczaka i wiele innych. I dzisiejszy przepis jest właśnie na chyba najprostsze połączenie, które, szczególnie jeśli mamy zapas upieczonej dyni z papryką, będzie ekspresowym posiłkiem. Ja w sezonie na dynię korzystam z tego pomysłu na okrągło!

Makaron z pieczoną dynią, papryką i fetą - przepis

na porcje dla 2 osób

Składniki

Wykonanie

  • makaron ugotować al dente, a następnie przecedzić
  • dodać do niego świeżo zrobioną lub podgrzaną pieczoną dynię z papryką i serem feta z tego przepisu – wystarczy około 1/4 ilości z całości podanej w przepisie
  • dodać 1/2 łyżki oliwy i przemieszać
  • podawać od razu na ciepło lub można zapakować na wynos

Przepis własny.

Polub i bądź w kontakcie

Zobacz także



Lubisz? :)