Pieczona dynia z papryką i serem feta - przepis
na porcje dla 4 do 6 osób
Składniki
- około 1,2 kg dyni, waga po obraniu i wydrążeniu
- 1 i 1/2 łyżki oliwy
- 3/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 3/4 łyżeczki papryki czerwonej słodkiej
- szczypta papryki ostrej
- 3/4 łyżeczki tymianku
- 3 średnie papryki czerwone
- 1 łyżka oliwy
- 1/3 łyżeczki soli
- 3/4 łyżeczki ziół prowansalskich
- 170 g sera feta
Wykonanie
- dynię umyć, przekroić na pół, wydrążyć nasiona oraz obrać kawałki dyni ze skórki. Dyni hokkaido nie trzeba obierać. Następnie dynię pokroić w kostkę o boku około 2 do 3 cm
- dynię umieścić w dużej misce, polać oliwą, wstrząsnąć kilka razy miską, by oliwa rozeszła się po dyni. Następnie doprawić wszystkimi przyprawami i ponownie wstrząsać miską, aż przyprawy się rozłożą równomiernie
- dynię wysypać i równomiernie rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
- wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec dynię przez 20 minut
- w między czasie paprykę umyć, przekroić i wyciąć gniazda nasienne. Następnie pokroić w kostkę podobnej wielkości do dynię
- paprykę wsypać do miski po dyni, dodać oliwę i przyprawy i podobnie wstrząsać, aż przyprawy się rozłożą równomiernie
- przygotować sobie ser feta – pokruszyć go dłońmi
- po 20 minutach pieczenia dyni, wyjąć ją z piekarnika, szybko rozsypać na niej równomiernie paprykę, a następnie posypać pokruszonym serem feta i wstawić z powrotem do piekarnika
- całość piec jeszcze przez dodatkowe 15 minut, w tym ostatnie około 3 do 5 minut z termoobiegiem, by ser się przyrumienił
- podawać na ciepło lub na zimno. Można same warzywa jako przekąskę lub jako dodatek do obiadu. Można je też łączyć na ciepło z makaronem, lub na zimno z dowolnymi sałatami i innymi dodatkami i podawać jako sałatkę


