Kritharaki z pomidorami - przepis
na 2 porcje
Składniki
- 200 g makaronu kritkaraki
- 1 cebula
- 600 g pomidorów malinowych
- około 1 szklanki wody (zależnie od wody w pomidorach)
- 1 łyżeczka oregano
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
Wykonanie
- cebule obrać i posiekać w drobną kostkę
- pomidory obrać, a następnie zmiksować w malakserze lub przetrzeć. Można też użyć pomidorów z puszki, ale wtedy trzeba dodać trochę więcej wody. Jednak polecam świeże
- w garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę i wrzucić na nią cebulę. Jedynie ją zeszklić, podsmażając przez parę chwil i mieszając
- do garnka wrzucić makaron i przesmażyć go na oliwie przez 3 do 5 minut
- następnie dodać pomidory oraz oregano i stopniowo dolewać wodę, często mieszając. Gotować aż makaron wchłonie całą wodę, a sos będzie gęsty – potrwa to około 15 minut
- pod koniec doprawić sola i pieprzem, przemieszać i od razu podawać





