by Katarzyna Anders

Najprostszy makaron z sosem pomidorowym

MakaronyMakaronyBazyliaPomidoryWegetariańskieMakarony krótkieKuchnia włoska

Najprostszy i najszybszy sos pomidorowy do makaronu – przygotowuje się go tyle, ile gotuje się makaron, czyli jakieś 8 minut. Razem z makaronem penne to najlepszy sposób na błyskawiczny obiad.

Bywają różne włoskie sosy pomidorowe różniące się dodatkami – zawartością cebuli, czosnku i różnych ziół. Również czas gotowania bywa różny i jak wiadomo nic nie zastąpi długogotowanego sosu ze świeżych pomidorów. Natomiast ten, to mój awaryjny sos pomidorowy, który pozwala na zrobienie super szybkiego i smacznego obiadu i do którego dodaję zarówno cebulę jak i czosnek oraz dużą ilość bazylii i oregano – lubię gdy sos jest wyrazisty, gdy jest wegetariański.

W przepisie podaję, że to porcja dla 2 osób, bo ja tak korzystam z tego sosu i lubię gdy jest go dużo. Natomiast ta ilość wystarczy również śmiało na porcje dla 3 osób, a nawet dla 4 osób, jeśli będą to mniejsze porcje makaronu jako pierwsze danie.

Gorąco polecam ten przepis, bo myślę, że nieraz może Was uratować – tak jak mnie!

Najprostszy makaron z sosem pomidorowym – przepis

Porcja

na porcje dla 2 osób

Składniki

  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 puszka pomidorów (400 g)
  • 1/3 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 200 g makaronu penne (lub rigatoni bądź innego ulubionego, najlepiej krótkiego)

Do posypania

  • parmezan

Wykonanie

  • zagotować wodę - 1 l wody na każde 100 g makaronu, czyli wg tego przepisu 2 l wody. Makaron wrzucić do wrzącej i osolonej wody i gotować go aż będzie al dente
  • obrać i drobno pokroić cebulę, a czosnek przecisnąć przez praskę
  • na patelnie wlać oliwę z oliwek, rozgrzać i wrzucić cebulę i czosnek
  • po zeszkleniu cebuli dodać pomidory z puszki oraz bazylię, oregano i sól i gotować sos na średnim ogniu - tak by szybko dochodził, ale żeby się nie przypalał i nie pryskał nadmiernie. Ja używam do tego przepisu pomidorów z puszki krojonych. Jeśli macie całe, to po chwili gotowania wystarczy je rozdrobnić łyżką. Sos będziemy gotować tyle, ile gotujemy nasz makaron, czyli w praktyce kilka minut - tyle wystarczy
  • odcedzić makaron (nie przelewać zimną wodą!)
  • dodać na patelnie z sosem makaron, szybko wymieszać z sosem
  • wyłożyć na talerze, posypać świeżo startym parmezanem i podawać

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
MakaronyMakaronyBazyliaPomidoryWegetariańskieMakarony krótkieKuchnia włoska
Przepis własny.