by Katarzyna Anders

Sałatka grecka

Sałatki i surówkiSylwester i KarnawałPrzyjęcia i imprezyGrillCebulaOgórekOliwkiPomidoryFetaSałatki wegetariańskieWegetariańskieFitKuchnia grecka

A właściwie sałatka wiejska z Grecji, zwana tam horiatiki salata.

Oryginalna sałatka z Grecji składa się jedynie ze świeżych pomidorów, ogórków, czerwonej cebuli i brązowych oliwek kalamata, doprawiona jest oregano i solą, polana najlepszą oliwa z oliwek, a na wierzchu układamy ser feta, pokrojony w plastry. Bo feta po grecku oznacza właśnie plaster. Drugi, równie popularny przepis obejmuje też paprykę czerwoną pokrojoną w paski.

Polecam ten przepis – nie ustępuje sałatkom z małych greckich knajpek.

Sałatka grecka – przepis

Porcja

na porcje dla 5 do 6 osób

Składniki

  • 200 g fety
  • 5 średnich pomidorów
  • 2 średnie ogórki zielone
  • 1 duża cebula czerwona
  • kilkanaście brązowych oliwek kalamata lub czarnych oliwek
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól

Wykonanie

  • pomidory pokroić w łódki, cebulę w półksiężyce (wzdłuż na pół, a następnie każdą połówkę ciąć cienko w poprzek), a ogórek w półkola
  • wymieszać pomidory z cebulą i lekko posolić
  • po chwili dodać ogórek i oliwki, polać oliwą i posypać oregano, lekko wymieszać
  • na wierzchu ułożyć fetę pokrojoną w plastry

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
Sałatki i surówkiSylwester i KarnawałPrzyjęcia i imprezyGrillCebulaOgórekOliwkiPomidoryFetaSałatki wegetariańskieWegetariańskieFitKuchnia grecka
Przepis własny na podstawie tradycyjnego przepisu na grecką horiatiki salata