Caprese

Caprese

Klasyczna włoska sałatka caprese. Co zrobić by dorównywała caprese serwowanym we Włoszech?

Najważniejsze – stawiajmy na jakość. Tylko najlepsze i najświeższe składniki zapewnią nam odpowiedni smak. Bo tak naprawdę sałatka jest banalnie prosta, a to, czy jest udana, zależy tylko od jakości składników.

Do klasycznej włoskiej caprese używamy sera Mozzarella di Bufala Campana, czyli mozzarelli z mleka bawolego, zamiast powszechnie spotykanej mozzarelli z mleka krowiego. Warto spróbować tej zamiany.

Druga ważna kwestia to pomidory – tylko najlepsze, dojrzałe, słodkie pomidory dadzą odpowiedni efekt. Poszukajmy ich w sezonie letnim – na targach czy w lokalnych warzywniakach.

Dopełnieniem będzie najlepsza oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia i świeżo zerwana bazylia.

Ja proponuję dwie wersje wykonania tej sałatki:
Pierwsza, stawiająca na wygląd – gdy zostawiamy listki bazylii w całości i ułożymy je naprzemiennie z pomidorami i mozzarellą, to sałatka będzie się pięknie prezentować. W sam raz na małe przyjęcie.
Druga wersja stawia na smak – bazylia roztarta wraz z oliwą w moździerzu odda więcej aromatu i smaku naszej sałatce.

Caprese

na porcje dla 4 osób

Składniki

  • 250 g sera mozzarella (najlepiej Mozzarella di Bufala Campana)
  • 4 pomidory
  • kilkadziesiąt listków świeżej bazylii
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • sól
  • pieprz

Wykonanie

Pierwsza wersja:

  • pomidor i ser pokroić w plasterki
  • na talerzu ułożyć naprzemiennie plastry pomidora, mozzarelli oraz listki bazylii
  • całość polać równomiernie oliwą, posypać niewielką ilością soli i świeżo mielonego pieprzu

Druga wersja:

  • pomidor i ser pokroić w plasterki i ułożyć naprzemiennie na talerzu
  • bazylię drobno posiekać i wymieszać z oliwą i solą, a jeszcze lepiej utrzeć je w moździerzu
  • pomidor i mozzarellę polać równomiernie sosem i posypać niewielką ilością świeżo mielonego pieprzu
Caprese

Przepis własny na podstawie tradycyjnego przepisu na włoską Caprese

Zobacz także



Lubisz? :)