Caprese - przepis
na porcje dla 4 osób
Składniki
- 250 g sera mozzarella (najlepiej Mozzarella di Bufala Campana)
- 4 pomidory
- kilkadziesiąt listków świeżej bazylii
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- sól
- pieprz
Wykonanie
Pierwsza wersja:
- pomidor i ser pokroić w plasterki
- na talerzu ułożyć naprzemiennie plastry pomidora, mozzarelli oraz listki bazylii
- całość polać równomiernie oliwą, posypać niewielką ilością soli i świeżo mielonego pieprzu
Druga wersja:
- pomidor i ser pokroić w plasterki i ułożyć naprzemiennie na talerzu
- bazylię drobno posiekać i wymieszać z oliwą i solą, a jeszcze lepiej utrzeć je w moździerzu
- pomidor i mozzarellę polać równomiernie sosem i posypać niewielką ilością świeżo mielonego pieprzu
