Kompot z suszu

Kompot z suszu

Tradycyjny wigilijny kompot z suszu. Mój jest raczej słodki niż wytrawny, z aromatem cynamonu i goździków oraz dużą ilością suszonych śliwek.

Proporcje suszonych owoców można modyfikować wedle uznania, tak aby użyć łącznie 400 g suszu.

Kompot z suszu

na ok 1 l kompotu

Składniki

  • 180 g suszonych śliwek
  • 100 g suszonych jabłek
  • 80 g suszonych gruszek
  • 40 g suszonych moreli
  • 1 jabłko
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • 5 goździków
  • mały kawałek kory cynamonu
  • 1 i 1/2 l wody

Wykonanie

  • jabłko obrać, wydrążyć gniazdo nasienne i pokroić na kawałki
  • jabłko wraz z suszem umieścić w garnku i zalać wodą
  • zagotować, a następnie zmniejszyć ogień na minimalny oraz dodać cukry i przyprawy
  • gotować przez 40 min
  • zdjąć z ognia i zostawić do ostygnięcia
  • przecedzić, a owoce zostawić na sitku aby cały płyn z nich spłynął

Przepis własny

Zobacz także

Komentarze

comments powered by Disqus


Lubisz? :)