Keks na białkach - przepis
Forma keksówka 11x30 cm
Składniki
- 160 g mąki pszennej
- 180 g białek (ok. 5 białek)
- 160 g cukru
- 5 g cukru waniliowego
- 120 g masła, stopionego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
bakalie
- 100 g orzechów (migdały, orzechy włoskie i laskowe)
- 200 g owoców bakaliowych (kandyzowane papaja, ananas, skórka pomarańczowa, suszone daktyle, morele, rodzynki)
- 2 łyżki mąki
do wysmarowania i wysypania formy
- trochę miękkiego masła
- trochę mąki
lukier cytrusowy
- 50 g cukru pudru
- 1 i 1/2 łyżki soku pomarańczowego lub z cytryny
Wykonanie
- jeśli mamy mamy migdały w skórkach, to zalać je wrzątkiem i odstawić na chwilę, a następnie obrać
- migdały, orzechy włoskie i laskowe posiekać na większe i mniejsze kawałeczki
- daktyle i morele oraz inne bakalie, które są zbyt duże, pokroić na mniejsze kawałki
- orzechy oraz owoce wymieszać z mąką, tak by równomiernie je pokryła
- masło roztopić i wystudzić
- białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając stopniowo cukier z cukrem waniliowym. Piana musi być sztywna i błyszcząca
- do białek dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem, a następnie masło i mieszać na najwolniejszych obrotach miksera
- następnie dodać bakalie i wmieszać delikatnie mikserem lub łyżką
- keksówkę wysmarować masłem i wysypać mąką
- nałożyć ciasto do formy i wyrównać
- piec w 220°C przez 50 min, do suchego patyczka. Nie piec dłużej niż to konieczne, by ciasto się nie przesuszyło. W trakcie pieczenia przykryć wierzch folią aluminiową, aby się nie przypiekł. Niemal na pewno będzie do wymagane, bo w tym cieście wierzch łatwo się przypieka. Przykryjcie go jak będzie jasnozłotobrązowy
- studzić kilkanaście minut w formie, a następnie na kratce
- utrzeć lukier i polukrować jeszcze ciepłe ciasto
- keks przechowywać zawinięty w folię lub papier, by nie wysychał
