by Katarzyna Anders

Keks na białkach

Ciasta ucieraneMigdałyOrzechy laskoweOrzechy włoskieCiasta, torty, tartyRodzynkiSuszone daktyleWigilia i Boże NarodzenieWielkanoc

Keks anielski, na samych białkach, z dużą ilością bakalii: orzechów oraz suszonych i kandyzowanych owoców. Wilgotny i bogaty.

Ale keks na białkach, to przede wszystkim rewelacyjny sposób na wykorzystanie białek pozostałych po drożdżowych wypiekach i mazurkach, jeśli będzie mieć już dość klasycznej Pavlovej.

A do dekoracji oraz by zabezpieczyć keks przed wysychaniem, polecam lukier cytrusowy, tzn. zrobiony tylko z cukru pudru i soku z pomarańczy lub cytryny. Lukier ma być dość rzadki by pokryć ciasto cienką, półprzezroczystą warstwą. U mnie był ulubiony lukier pomarańczowy :)

Keks na białkach – przepis

Porcja

Forma keksówka 11x30 cm

Składniki

  • 160 g mąki pszennej
  • 180 g białek (ok. 5 białek)
  • 160 g cukru
  • 5 g cukru waniliowego
  • 120 g masła, stopionego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

bakalie

  • 100 g orzechów (migdały, orzechy włoskie i laskowe)
  • 200 g owoców bakaliowych (kandyzowane papaja, ananas, skórka pomarańczowa, suszone daktyle, morele, rodzynki)
  • 2 łyżki mąki

do wysmarowania i wysypania formy

  • trochę miękkiego masła
  • trochę mąki

lukier cytrusowy

  • 50 g cukru pudru
  • 1 i 1/2 łyżki soku pomarańczowego lub z cytryny

Wykonanie

  • jeśli mamy mamy migdały w skórkach, to zalać je wrzątkiem i odstawić na chwilę, a następnie obrać
  • migdały, orzechy włoskie i laskowe posiekać na większe i mniejsze kawałeczki
  • daktyle i morele oraz inne bakalie, które są zbyt duże, pokroić na mniejsze kawałki
  • orzechy oraz owoce wymieszać z mąką, tak by równomiernie je pokryła
  • masło roztopić i wystudzić
  • białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając stopniowo cukier z cukrem waniliowym. Piana musi być sztywna i błyszcząca
  • do białek dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem, a następnie masło i mieszać na najwolniejszych obrotach miksera
  • następnie dodać bakalie i wmieszać delikatnie mikserem lub łyżką
  • keksówkę wysmarować masłem i wysypać mąką
  • nałożyć ciasto do formy i wyrównać
  • piec w 220°C przez 50 min, do suchego patyczka. Nie piec dłużej niż to konieczne, by ciasto się nie przesuszyło. W trakcie pieczenia przykryć wierzch folią aluminiową, aby się nie przypiekł. Niemal na pewno będzie do wymagane, bo w tym cieście wierzch łatwo się przypieka. Przykryjcie go jak będzie jasnozłotobrązowy
  • studzić kilkanaście minut w formie, a następnie na kratce
  • utrzeć lukier i polukrować jeszcze ciepłe ciasto
  • keks przechowywać zawinięty w folię lub papier, by nie wysychał

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
Ciasta ucieraneMigdałyOrzechy laskoweOrzechy włoskieCiasta, torty, tartyRodzynkiSuszone daktyleWigilia i Boże NarodzenieWielkanoc
Przepis własny