Tort Pavlova z truskawkami

Klasyczna Pavlova w formie dwupiętrowego tortu przełożonego słodkim kremem z mascarpone i śmietany oraz truskawkami, robi jeszcze większe wrażenie.

To chyba najlepszy sposób serwowania bezy – połączenie z bitą śmietaną i owocami jest znane od lat i niezmiennie popularne, bo tworzy tak idealny zestaw. A gdy nabierzemy praktyki w pieczeniu bezy, to będzie to jeden z szybszych, tak efektownych deserów.

W zasadzie cała trudność tego deseru sprowadza się do przygotowania bezy. Gdy będziemy się trzymać kilku zasad, to powinna wyjść bezproblemowo.

Po pierwsze białka ubijamy tylko do momentu, gdy ubiją się na sztywno, absolutnie nie dłużej. Trzeba wyczuć ten moment i zaraz zacząć dodawać cukier.

Po drugie i najważniejsze, cukier dodajemy stopniowo – po jednej dużej łyżce. Robimy to nie przerywając miksowania.

Po trzecie bezę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160ºC, ale zaraz obniżamy temperaturę do 130ºC i w takiej pieczemy. Gdy beza będzie się zbyt rumienić, to możemy zejść do 120ºC, a nawet do 110ºC (w zależności od piekarnika). Robimy tak, ponieważ idealna Pavlova powinna pozostać biała do delikatnie kremowej, ale nigdy nie ciemniejsza.

Niska temperatura jest w porządku, ponieważ pieczenie bezy to w zasadzie bardziej jej suszenie. Dlatego też po godzinnym pieczeniu bezę zostawiamy w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami aby spokojnie stygła i schła – najlepiej zostawić ją na cała noc.

Tort Pavlova z truskawkami

tort średnicy ok. 20 cm i wysokości ok. 12 cm

Składniki

beza

  • 6 białek z jajek L
  • 300 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej

krem

  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g śmietany 36%
  • 70 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • ok. 700 g truskawek

dekoracja

  • kilka niewielkich listków mięty

Wykonanie

  • na papierze do pieczenia narysować dwa okręgi o średnicy 19 cm. Pomiędzy okręgami zachować odstęp kilku cm. Papier położyć na ruszt z piekarnika. Jeśli nie mamy rusztu, to może być blacha do pieczenia
  • białka ubić na sztywno, ale tylko tyle ile potrzeba – nie przeciągać ubijania. Gdy tylko białka się ubiją zacząć dodawać cukier. Należy to robić stopniowo – mniej więcej po 1 dużej łyżce, cały czas ubijając. Gdy dodamy cały cukier to na wolnych obrotach wmieszać skrobię i sok z cytryny
  • pianę wyłożyć na papier do pieczenia, rozdzielając ją pomiędzy oba okręgi. Nie wychodzić poza narysowane okręgi. Łyżką wyrównać pianę, robiąc delikatne zagłębienie w środku i zagarniając boki do góry
  • nagrzać piekarnik do 160ºC, włożyć bezy i zaraz zmniejszyć temperaturę do 130ºC. Piec przez 1 godzinę. Gdyby bezy się zbyt rumieniły, to zmniejszyć temperaturę do 120ºC, ponieważ gotowa beza powinna być koloru białego do delikatnie kremowego
  • następnie wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki, aby bezy w ten sposób wystygły. Najlepiej przygotować i upiec bezy wieczorem i zostawić w piekarniku na całą noc
  • truskawki umyć i dobrze osuszyć, a następnie pokroić na połówki, a większe na trzy części
  • ubić śmietanę na sztywno pod koniec dodając cukier puder i cukier waniliowy. Następnie dodać mascarpone, sok z cytryny i zmiksować na jednolity krem
  • pierwszą bezę ułożyć na paterze
  • na pierwszej bezie rozsmarować połowę kremu i ułożyć połowę truskawek. Na truskawki można dać jeszcze trochę kremu, by druga beza dobrze się trzymała
  • następnie przykryć drugą bezą, rozsmarować drugą połowę kremu i rozłożyć resztę truskawek
  • ozdobić listkami mięty
  • deser trzymać w lodówce

Przepis na bezę, po modyfikacjach, z blogu Moje wypieki. Pomysł na całość własny.

Zobacz także



Lubisz? :)