by Katarzyna Anders

Kalarepa na gęsto

WarzywaKoperekKalarepaWegetariańskieKuchnia polska

Młoda kalarepa na gęsto, czyli oberiba na gęsto, to jedno z moich ulubionych warzyw obiadowych. Ma doskonały, świeży, wiosenny smak, a jej przygotowanie jest szybkie i łatwe. Gdy tylko przychodzi sezon na kalarepę, to często ją przyrządzam – właśnie gotując, a następnie zagęszczając.

W wielu przepisach kalarepę zagęszcza się tylko mąką. Jednak ja proponuję Wam zasmażkę, która sprawia, że danie nabiera wspaniałego smaku. Tak samo robię także w przypadku mojego przepisu na młodą kapustę na gęsto. Ten trik naprawdę robi wielką różnicę. Kolejną dobrą radą jest dodanie odrobiny octu, lub ewentualnie soku w cytryny w zastępstwie. ta odrobina kwasu dodaję głębi i jeszcze lepiej podkreśla smak kalarepy.

Oberiba na gęsto to klasyka śląskiej kuchni i właśnie stąd wywodzi się ta nazwa, zapożyczona z języka niemieckiego. To lubiana na Śląsku jarzynka obiadowa. Kalarepa na gęsto idealnie pasuje do wszelkich mięs i młodych ziemniaczków z koperkiem. Jestem pewna, że zasmakuje każdemu!

Kalarepa na gęsto – przepis

Porcja

porcje dla 2 osób

Składniki

  • 2 duże lub 3 mniejsze kalarepy
  • 1 szklanka wody
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru

zasmażka

  • 1 i 1/2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki

do doprawienia

  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki octu
  • 2 łyżeczki świeżego, posiekanego koperku

Wykonanie

  • kalarepom odciąć liście, ale zostawić sobie z boku najmniejsze, młode, jędrne listki. Następnie kalarepy obrać cienko i pokroić w kostkę około 1,5 cm, a młode listki przesiekać
  • umieścić w garnku i zalać szklanką wrzącej wody, tylko do zakrycia kalarepy. Dodać sól i cukier
  • gotować przez ok. 15 minut, pod przykryciem, aż kalarepa będzie miękka ale jędrna
  • jeżeli mamy sporo wody to trochę odlać i odłożyć na bok - będzie można później dodać z powrotem jeśli zajdzie potrzeba. Ale normalnie ta ilość wody, która zostanie po gotowaniu powinna być idealna
  • w rondelku rozpuścić masło i dodać do niego mąkę. Podsmażać aż mąka się zezłoci. Uważać bo zasmażka bardzo łatwo się przypala
  • złotą zasmażkę dodać kalarepy i szybko rozmieszać, tak by płyn pozostały na dnie garnka zagęścił się. Powinien wytworzyć się dość gęsty, ale płynny sos. Jeśli całość jest za gęsta i nie chce się rozprowadzić, to możemy wykorzystać nieco odlanej wody. Całość powinna być gęsta ale lekko się mieszać i oblepiać kalarepę
  • świeży koperek drobno posiekać
  • doprawić solą, pieprzem, octem i koperkiem i zamieszać
  • podawać na gorąco, od razu

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
WarzywaKoperekKalarepaWegetariańskieKuchnia polska
Przepis własny.