Kalarepa na gęsto - przepis
porcje dla 2 osób
Składniki
- 2 duże lub 3 mniejsze kalarepy
- 1 szklanka wody
- 3/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
zasmażka
- 1 i 1/2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
do doprawienia
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- 1/3 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki octu
- 2 łyżeczki świeżego, posiekanego koperku
Wykonanie
- kalarepom odciąć liście, ale zostawić sobie z boku najmniejsze, młode, jędrne listki. Następnie kalarepy obrać cienko i pokroić w kostkę około 1,5 cm, a młode listki przesiekać
- umieścić w garnku i zalać szklanką wrzącej wody, tylko do zakrycia kalarepy. Dodać sól i cukier
- gotować przez ok. 15 minut, pod przykryciem, aż kalarepa będzie miękka ale jędrna
- jeżeli mamy sporo wody to trochę odlać i odłożyć na bok – będzie można później dodać z powrotem jeśli zajdzie potrzeba. Ale normalnie ta ilość wody, która zostanie po gotowaniu powinna być idealna
- w rondelku rozpuścić masło i dodać do niego mąkę. Podsmażać aż mąka się zezłoci. Uważać bo zasmażka bardzo łatwo się przypala
- złotą zasmażkę dodać kalarepy i szybko rozmieszać, tak by płyn pozostały na dnie garnka zagęścił się. Powinien wytworzyć się dość gęsty, ale płynny sos. Jeśli całość jest za gęsta i nie chce się rozprowadzić, to możemy wykorzystać nieco odlanej wody. Całość powinna być gęsta ale lekko się mieszać i oblepiać kalarepę
- świeży koperek drobno posiekać
- doprawić solą, pieprzem, octem i koperkiem i zamieszać
- podawać na gorąco, od razu

