Młoda kapusta na gęsto - przepis
na porcje dla 2 do 3 osób
Składniki
- 1 mała główka młodej kapusty
- 3/4 łyżeczki soli
zasmażka
- 1 i 1/2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
do doprawienia
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki octu
- 1 i 1/2 łyżeczki świeżego koperku
Wykonanie
- kapustę obrać z wierzchnich, brzydkich liści i wyciąć głąb. Poszatkować dość drobno
- umieścić w garnku i zalać wrzącą wodą tylko do zakrycia kapusty i posolić
- gotować przez ok. 15 minut, aż kapusta nieco zmięknie. Młodej kapusty nie trzeba dłużej gotować. Lepsza będzie lekko jędrna niż rozpadająca się
- z kapusty odlać większość wody, tak aby na dnie garnka zostało ok. 1 cm płynu. Odlewanej wody nie wylewać tylko zachować ok. pół kubka – może się okazać, że będzie później potrzebna
- w rondelku rozpuścić masło i dodać do niego mąkę. Podsmażać aż mąka się zezłoci. Uważać bo zasmażka bardzo łatwo się przypala
- gotową zasmażkę dodać do kapusty i szybko rozmieszać, tak by płyn pozostały na dnie garnka zagęścił się. Powinien wytworzyć się dość gęsty, ale płynny sos. Jeśli całość jest za gęsta i nie chce się rozprowadzić, to możemy wykorzystać nieco odlanej wody
- kapustę zagotować na małym ogniu przez ok. minutę, co spowoduje ostateczne zagęszczenie się sosu
- świeży koperek drobno posiekać
- kapustę doprawić solą, pieprzem, octem oraz dodać koperek i zamieszać
