Przepisy • Fotografia kulinarna
Katarzyna Anders

Eton Mess

Jeden z najsłynniejszych i najprostszych deserów – angielski Eton Mess. To idealne połączenie truskawek, bezy i bitej śmietany. Słodko, krucho i owocowo – prawdziwy smak lata.

U mnie z akcentem w postaci odrobiny wiśniówki :) Świetnie podkręca smak truskawek i przełamuje słodycz. Możecie ją pominąć lub zastąpić jakimś likierem owocowym – np truskawkowym czy malinowym.

Często truskawki również wrzuca się do masy śmietanowo-bezowej, ale ja proponuję rozłożyć je warstwami. Jednak jak sama nazwa wskazuje, ten deser to „bałagan z Eton” czyli można go zrobić wedle uznania – wszystko wymieszać lub wszystko rozłożyć warstwami – każda wersja będzie pyszna :)

Schodzony Eton Mess to deser idealny na upały – polecam!

Eton Mess - przepis

2 porcje

Składniki

150 g śmietany 36%, dobrze schłodzonej

ok. 25 g bezy (12 małych bezików), kupnych lub domowych

150 g truskawek, najlepiej zimnych z lodówki
1 łyżeczka cukru
1 łyżka wiśniówki

do dekoracji

6 małych bezików, kupnych lub domowych

Wykonanie

  • truskawki umyć, osuszyć i obrać. Następnie pokroić na cząstki, zasypać cukrem, dodać wiśniówkę i lekko przemieszać. Zostawić na 15 min, aż puszczą nieco soku
  • schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Uważać by jej nie przebić!
  • do śmietany wkruszyć połamane bezy i delikatnie wymieszać masę
  • w pucharkach rozłożyć połowę truskawek z powstałym syropem, następnie całą śmietanę z bezami i ponownie drugą połowę truskawek z powstałym syropem. Na górze ułożyć po 3 beziki
  • deser można podawać od razu lub schłodzić w lodówce

Przepis własny.

Polub i bądź w kontakcie

Zobacz także



Lubisz? :)