Dżem brzoskwiniowy z wanilią

Dżem brzoskwiniowy z wanilią

Pyszny dżem, którego możemy używać do smarowania bułek i tostów, podawania do naleśników i placków, do nadziewania ciasteczek i na wiele, wiele innych sposobów.

Dzięki nutce wanilii smakuje wyjątkowo i jest uzależniający :)

W przepisie wykorzystuję cukier waniliowy własnej produkcji, natomiast możemy go zastąpić, dodając 2 łyżki zwykłego cukru i ziarenka z połowy laski wanilii.

Dżem brzoskwiniowy z wanilią

2 słoiki o pojemności 400 g

Składniki

Wykonanie

  • słoiki i zakrętki dobrze umyć, a następnie wyparzyć wrzątkiem i całkowicie wysuszyć
  • brzoskwinie obrać ze skórki, wyjąć z nich pestki i pokroić na kawałki
  • brzoskwinie razem z cukrem, cukrem waniliowym i sokiem z cytryny umieścić w garnku i gotować na małym ogniu przez 30 do 40 min – aż prawie się rozpadną i dżem nieco zgęstnieje
  • gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoików, dobrze zakręcić, obrócić do góry dnem i zostawić tak do wystygnięcia. Słoiki będą zamknięte prawidłowo, gdy wieczko zassie się do środka
  • gdy wieczka nie będą wklęsłe lub chcemy być absolutnie pewni, że możemy przechować dżemy przez dłuższy czas, powinniśmy dokonać pasteryzacji

Jak pasteryzować?

  • na dnie sporego garnka układamy grubszą szmatkę lub drewnianą podkładkę
  • zakręcone słoiki ustawiamy w garnku, tak by poszczególne słoiki nie stykały się ze sobą
  • słoiki zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoika. Jeśli słoiki były jeszcze gorące, to możemy je zalać gorącą wodą. Jeśli były już zimne to zalewamy je najwyżej letnią wodą
  • włączamy najmniejszą moc grzania i pasteryzujemy słoiki min 10 min, a max 20 min
Dżem brzoskwiniowy z wanilią

Przepis własny

Zobacz także



Lubisz? :)