Dżem brzoskwiniowy z wanilią - przepis
2 słoiki o pojemności 400 g
Składniki
- 1 kg brzoskwiń
- 210 g cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Wykonanie
- słoiki i zakrętki dobrze umyć, a następnie wyparzyć wrzątkiem i całkowicie wysuszyć
- brzoskwinie obrać ze skórki, wyjąć z nich pestki i pokroić na kawałki
- brzoskwinie razem z cukrem, cukrem waniliowym i sokiem z cytryny umieścić w garnku i gotować na małym ogniu przez 30 do 40 min – aż prawie się rozpadną i dżem nieco zgęstnieje
- gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoików, dobrze zakręcić, obrócić do góry dnem i zostawić tak do wystygnięcia. Słoiki będą zamknięte prawidłowo, gdy wieczko zassie się do środka
- gdy wieczka nie będą wklęsłe lub chcemy być absolutnie pewni, że możemy przechować dżemy przez dłuższy czas, powinniśmy dokonać pasteryzacji
Jak pasteryzować?
- na dnie sporego garnka układamy grubszą szmatkę lub drewnianą podkładkę
- zakręcone słoiki ustawiamy w garnku, tak by poszczególne słoiki nie stykały się ze sobą
- słoiki zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoika. Jeśli słoiki były jeszcze gorące, to możemy je zalać gorącą wodą. Jeśli były już zimne to zalewamy je najwyżej letnią wodą
- włączamy najmniejszą moc grzania i pasteryzujemy słoiki min 10 min, a max 20 min
