Dynia piżmowa faszerowana kuskusem i fetą - przepis
porcje dla 4 osób
Składniki
- 2 nieduże dynie piżmowe (po ok. 900 g każda)
- trochę oliwy
- sól
- 1 niewielka cebula
- 1 łyżka oliwy
- 2 duże (lub 3 średnie) pomidory
- 1 łyżka koncentratu 30% lub pasty pomidorowej
- 3/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej
- 3/4 łyżeczki tymianku, świeżego lub suszonego
- 1/2 łyżeczki oregano
- 140 g kuskusu
- 100 g sera feta
do posypania
- ok. 50 g sera feta
do posypania przed podaniem
- natka zielonej pietruszki
Wykonanie
- dynie umyć, przekroić na pół i wydrążyć nasiona. Każdą połówkę nasmarować niewielką ilością oliwy i posypać niewielką ilością soli. Ułożyć cięciem do góry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Dynie piec przez 30 do 40 min. w 200ºC – aż miąższ będzie na tyle miękki, by do wydrążyć łyżką. Gdy dynie będą gotowe, to wydrążyć za pomocą łyżki miąższ, zostawiając go przy skórce na grubość ok. 1 cm, tak by dynia trzymała formę
- kuskus umieścić w miseczce, dodać 1/2 łyżeczki soli i zalać go wrzątkiem 1 cm powyżej powierzchni. Zostawić do napęcznienia
- cebulę drobno posiekać, a pomidory obrać ze skórki i pokroić w niewielką kostkę
- na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę. Następnie dodać pomidory oraz koncentrat, doprawić pieprzem, solą, tymiankiem oraz oregano i podsmażać przez kilka minut. Pod koniec dodać wydrążony miąższ, wymieszać
- patelnię zdjąć z ognia, dodać kuskus oraz rozkruszony w dłoniach ser feta i wymieszać
- farsz nałożyć do połówek dyni, a następnie z wierzchu posypać dodatkową rozkruszoną fetą
- zapiekać jeszcze przez ok. 20 min. w 190ºC.
- dynie podawać gorącą. Przed podaniem posypać posiekaną natką zielonej pietruszki. Skórka dyni piżmowej jest niejadalna

