Dynia piżmowa faszerowana kuskusem i fetą

Dynia piżmowa faszerowana kuskusem i fetą

Pyszne, jesienne, wegetariańskie danie – dynia piżmowa faszerowana kuskusem, pomidorami i fetą. Wyrazista w smaku i sycąca, do tego pięknie się prezentuje.

Zapiekana dynia dobrze smakuje podana z gęstym jogurtem greckim lub dipem na bazie jogurtu – np. dipem jogurtowo-ziołowym.

Skórka dyni piżmowej jest niejadalna, ale jest dość gruba i miąższ łatwo od niej odchodzi.

Dynia piżmowa faszerowana kuskusem i fetą

porcje dla 4 osób

Składniki

  • 2 nieduże dynie piżmowe (po ok. 900 g każda)
  • trochę oliwy
  • sól
  • 1 niewielka cebula
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 duże (lub 3 średnie) pomidory
  • 1 łyżka koncentratu 30% lub pasty pomidorowej
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej
  • 3/4 łyżeczki tymianku, świeżego lub suszonego
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 140 g kuskusu
  • 100 g sera feta

do posypania

  • ok. 50 g sera feta

do posypania przed podaniem

  • natka zielonej pietruszki

Wykonanie

  • dynie umyć, przekroić na pół i wydrążyć nasiona. Każdą połówkę nasmarować niewielką ilością oliwy i posypać niewielką ilością soli. Ułożyć cięciem do góry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Dynie piec przez 30 do 40 min. w 200ºC – aż miąższ będzie na tyle miękki, by do wydrążyć łyżką. Gdy dynie będą gotowe, to wydrążyć za pomocą łyżki miąższ, zostawiając go przy skórce na grubość ok. 1 cm, tak by dynia trzymała formę
  • kuskus umieścić w miseczce, dodać 1/2 łyżeczki soli i zalać go wrzątkiem 1 cm powyżej powierzchni. Zostawić do napęcznienia 
  • cebulę drobno posiekać, a pomidory obrać ze skórki i pokroić w niewielką kostkę
  • na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę. Następnie dodać pomidory oraz koncentrat, doprawić pieprzem, solą, tymiankiem oraz oregano i podsmażać przez kilka minut
  • patelnię zdjąć z ognia, dodać kuskus oraz rozkruszony w dłoniach ser feta i wymieszać
  • farsz nałożyć do połówek dyni, a następnie z wierzchu posypać dodatkową rozkruszoną fetą
  • zapiekać jeszcze przez ok. 20 min. w 190ºC.
  • dynie podawać gorącą. Przed podaniem posypać posiekaną natką zielonej pietruszki. Skórka dyni piżmowej jest niejadalna
Dynia piżmowa faszerowana kuskusem i fetą
Dynia piżmowa faszerowana kuskusem i fetą

Przepis własny.

Zobacz także

Komentarze

comments powered by Disqus


Lubisz? :)