Dip jogurtowo-ziołowy - przepis
1 średnia miseczka, tj. porcje dla 2 do 3 osób
Składniki
- 250 g jogurtu naturalnego, gęstego, najlepiej greckiego
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1/2 ząbka czosnku
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- 3/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1 i 1/2 łyżki koperku, świeżego, posiekanego
- 1 i 1/2 łyżki szczypiorku, świeżego, posiekanego
- 1 łyżka natki pietruszki, świeżej, posiekanej
Do dekoracji
- 1 łyżka posiekanych koperku, szczypiorku i natki pietruszki
Wykonanie
- wszystkie zioła umyć, osuszyć i drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę, a z cytryny wycisnąć sok
- do jogurtu dodać wszystkie pozostałe składniki i dobrze wymieszać
- dip najlepiej odstawić na ok. pół godziny do lodówki, by smaki się „przegryzły”, ale można go też podawać od razu
