Dip jogurtowo-ziołowy

Dip jogurtowo-ziołowy

Prosty, błyskawiczny i aromatyczny dip do mięs i innych potraw z grilla. Smakuje świetnie z pieczonymi lub młodymi ziemniaczkami. Dzięki dużej ilości ziół jest dodatkowo zdrowy i dobry na trawienie, a ponieważ bazą jest jogurt, to dip jest niskokaloryczny i lekki.

Dip jogurtowo-ziołowy

1 średnia miseczka, tj. porcje dla 2 do 3 osób

Składniki

  • 250 g jogurtu naturalnego, gęstego, najlepiej greckiego
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1 i 1/2 łyżki koperku, świeżego, posiekanego
  • 1 i 1/2 łyżki szczypiorku, świeżego, posiekanego
  • 1 łyżka natki pietruszki, świeżej, posiekanej

Do dekoracji

  • 1 łyżka posiekanych koperku, szczypiorku i natki pietruszki

Wykonanie

  • wszystkie zioła umyć, osuszyć i drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę, a z cytryny wycisnąć sok
  • do jogurtu dodać wszystkie pozostałe składniki i dobrze wymieszać
  • dip najlepiej odstawić na ok. pół godziny do lodówki, by smaki się „przegryzły”, ale można go też podawać od razu
Dip jogurtowo-ziołowy

Przepis własny.

Zobacz także

Komentarze

comments powered by Disqus


Lubisz? :)