Deska serów i wędlin - przepis
dla 4 do 6 osób
Składniki
- wybrane sery: camembert, brie z orzechami, owczy, gorgonzola, mimolette, wensleydale z czekoladą deserową i pomarańczą
- wybrane wędliny: włoskie salami, oryginalne prosciutto i sucha krakowska
- po garści oliwek czarnych i zielonych
- po garści orzechów: laskowych, pekan, pistacji
- garść świeżej żurawiny (może być też suszona)
- garść suszonych moreli
- kiść winogron jasnych i kiść ciemnych
- miód
- chrupiące przekąski: paluszki grissini, krakersy, mini sucharki graham
do dekoracji
- krzaczek rozmarynu
Wykonanie
- składniki na desce najlepiej układać od największych do najmniejszych, które wypełnia przestrzenie. Starać się, by różne składniki były rozłożone równomiernie w różnych częściach deski
- najpierw napełnić małe miseczki – jedną miodem, drugą rożnymi orzechami, a trzecią oliwkami czarnymi i zielonymi i ustawić je na desce
- następnie na desce położyć kiście winogron jasnych i ciemnych
- ustawić szklankę z paluszkami grissini i rozłożyć krakersy i sucharki, bo zwykle zajmują sporo miejsca
- teraz rozłożyć wszystkie sery – twardsze sery pokroić w kostkę, okrągłe podzielić na porcje – trójkąty
- dodać wędliny pokrojone na plasterki
- wolne miejsca uzupełnić suszonymi morelami i żurawiną
- z rozmarynu oderwać same końcówki gałązek i delikatnie opłukać. Udekorować nimi deskę umieszczając gałązki w wybranych miejscach



