Czekoladki z karmelizowaną posypką orzechową - przepis
ok. 25 czekoladek o średnicy ok. 3 cm
Składniki
- 100 g czekolady mlecznej
karmelizowana posypka orzechowa
- 20 g orzechów laskowych
- 1 i 3/4 łyżki cukru
- 3/4 łyżki wody
* karmelizowana posypka orzechowa jest z tego przepisu. Łatwiej przygotować większą ilość, np. jak w przepisie 100 g posypki, a do tych czekoladek zużyjemy ok. 35 g. Resztę posypki można wykorzystać do dekoracji deserów czy wypieków.
Wykonanie
- przygotować posypkę orzechową wg instrukcji z tego przepisu
- jeśli pomijamy temperowanie czekolady mlecznej, to należy tylko roztopić ją w kąpieli wodnej: umieścić szklaną miskę nad garnkiem z gorącą wodą, do szklanej miski dać połamaną czekoladę. Nie przekraczać temperatury 46ºC, by nie zwarzyć czekolady. Uważać by do czekolady nie dostała się woda. Więcej o kąpieli wodnej w tym wpisie
- jeśli temperujemy czekoladę mleczną postępujemy wg według instrukcji, którą znajdziecie tutaj
- zostawić czekoladę by wystygła i zgęstniała, ale wciąż była płynna
- przygotować blachę wyłożoną papierem do pieczenia
- za pomocą małej łyżeczki robić na papierze kleksy z czekolady o średnicy ok. 3 cm. Starać się by były równe i okrągłe. Nie mogą być za cienkie. Porcja na jeden kleks to niepełna mała łyżeczka czekolady
- każdy kleks posypać posypką orzechową, tak by pokryła cała powierzchnię, ale by wszystkie kawałki miały szansę się zatopić w czekoladzie i przykleić
- blachę umieścić w lodówce na 15 do 20 min. lub do momentu aż czekoladki dobrze stężeją – wtedy bez problemu odkleją się od papieru
- przechowywać w chłodzie
