Karmelizowana posypka orzechowa

Karmelizowana posypka orzechowa

Bardzo chrupiąca, słodko-słona posypka z karmelizowanych, prażonych orzechów laskowych. Idealna do deserów, wypieków i również dań wytrawnych.

Do jej przygotowania należy użyć obranych i podprażonych orzechów laskowych – tutaj niezawodny i bezproblemowy sposób, jak to zrobić.

Gdy już mamy obrane orzechy, to posypka jest szybka w przygotowaniu – jedyne na co trzeba uważać, to by nie przypalić karmelu. Lepiej, by był mniej przyrumieniony i jasny, niż za bardzo, bo inaczej nabierze nieprzyjemnego posmaku.

Gotową posypkę można szczelnie zamknąć i przechowywać do późniejszego wykorzystania.

Szczególnie polecam ją do domowych, błyskawicznych czekoladek.

Karmelizowana posypka orzechowa

ok. 100 g posypki

Składniki

  • 60 g orzechów laskowych, obranych, prażonych
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki wody
  • bardzo mała szczypta soli

Wykonanie

  • wcześniej obrane i podprażone orzechy laskowe (tutaj sposób jak to zrobić), pokroić na małe kawałki. Mogą być różnorodne – bardzo drobne i nieco większe – będą ciekawsze
  • orzechy wraz z cukrem i wodą umieścić w garnuszku
  • podgrzewać aż cukier rozpuści się w wodzie, a następnie zmieni w gęsty syrop. Pozwolić mu gęstnieć, cały czas mieszając, aż uzyska złoty kolor i oblepi orzechy. Trzeba to robić uważnie, by cukier ładnie zkarmelizował, ale nie przypalił się. Pod koniec dodać małą szczyptę soli. Finalnie orzechy powinny zacząć się rozdzielać w garnuszku i być nieco sypkie, ale wciąż kleiste
  • wtedy przełożyć orzechy na talerz wyłożony papierem do pieczenia i równomiernie rozłożyć
  • pozwolić im wyschnąć przez 1 do 2 godzin, lub dłużej – aż posypka całkiem wyschnie
  • jeśli jakieś kawałki są wciąż posklejane i za duże, można je rozkruszyć palcami
  • przechowywać w szczelnym pojemniku
Karmelizowana posypka orzechowa

Przepis własny

Zobacz także

Komentarze

comments powered by Disqus


Lubisz? :)