Karmelizowana posypka orzechowa - przepis
ok. 100 g posypki
Składniki
- 60 g orzechów laskowych, obranych, prażonych
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżki wody
- bardzo mała szczypta soli
Wykonanie
- wcześniej obrane i podprażone orzechy laskowe (tutaj sposób jak to zrobić), pokroić na małe kawałki. Mogą być różnorodne – bardzo drobne i nieco większe – będą ciekawsze
- orzechy wraz z cukrem i wodą umieścić w garnuszku
- podgrzewać aż cukier rozpuści się w wodzie, a następnie zmieni w gęsty syrop. Pozwolić mu gęstnieć, cały czas mieszając, aż uzyska złoty kolor i oblepi orzechy. Trzeba to robić uważnie, by cukier ładnie zkarmelizował, ale nie przypalił się. Pod koniec dodać małą szczyptę soli. Finalnie orzechy powinny zacząć się rozdzielać w garnuszku i być nieco sypkie, ale wciąż kleiste
- wtedy przełożyć orzechy na talerz wyłożony papierem do pieczenia i równomiernie rozłożyć
- pozwolić im wyschnąć przez 1 do 2 godzin, lub dłużej – aż posypka całkiem wyschnie
- jeśli jakieś kawałki są wciąż posklejane i za duże, można je rozkruszyć palcami
- przechowywać w szczelnym pojemniku
