Cukier różany - przepis
na niecały słoik o pojemności 0,5 l
Składniki
- 2 garście płatków dzikiej róży
- 250 g cukru kryształu
Wykonanie
- płatki róży powinny być z czystego miejsca bez pyłów, spalin i zanieczyszczeń. Jeśli jest potrzeba to można je delikatnie opłukać wodą, a następnie osuszyć
- płatki wraz z cukrem umieścić z moździerzu i ucierać do całkowitego roztarcia płatków, aż cukier będzie cały różowy. Drugim, o wiele prostszym sposobem jest umieszczenie cukru oraz płatków w malakserze i zmiksowanie przez kilka chwil, aż płatki znikną a nasz cukier będzie różowy. Polecam ten drugi sposób bo jest niezwykle szybki i łatwy
- gotowy cukier wysypać na blachę lub tacę i zostawić na kilkanaście godzin do wyschnięcia
- gdy będzie suchy, to rozbić bryki łyżką i przesypać cukier do słoika. Szczelnie zamknąć i przechowywać w chłodnym miejscu




