Conchiglioni z kurczakiem i gorgonzolą w sosie pomidorowym - przepis
porcje dla 3 do 4 osób. Naczynie ceramiczne do zapiekania, 30x20 cm
Składniki
- ok. 140 g (ok. 23 szt.) makaronu conchiglioni (duże muszle)
farsz
- 300 g mięsa gotowanego kurczaka z rosołu
- 100 g sera gorgonzola
- 100 ml bulionu
- szczypta pieprzu
sos pomidorowy
- 1 puszka pomidorów (400 g)
- 1 mała cebula
- 3/4 łyżeczki oregano
- 3/4 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
- 1 łyżeczka oliwy
do posypania
- 2 łyżki parmezanu, świeżo startego
Wykonanie
- oczyszczone mięso z rosołu zmielić lub krótko zblendować
- do mięsa dodać gorgonzolę, bulion oraz szczyptę pieprzu i dobrze wymieszać. Jeśli bulion i mięso nie były dość słone i sama gorgonzola nam nie wystarczy, można jeszcze do smaku dosolić
- cebulę posiekać, a następnie podsmażyć do zeszklenia na oliwie. Dodać pomidory z puszki oraz oregano, sól i pieprz. Podsmażać ok 5 min. a następnie sos zblendować do uzyskania jednolitej konsystencji
- muszle ugotować al dente
- przygotować szerokie naczynie do zapiekania – delikatnie nasmarować je oliwą i wylać do niego sos pomidorowy
- każdą muszę nadziać farszem i układać farszem do góry w naczyniu z sosem
- zapiekać w 180°C przez 15 minut
- posypać świeżo startym parmezanem

