by Katarzyna Anders

Conchiglioni z kurczakiem i gorgonzolą w sosie pomidorowym

Zapiekanki, tarty, z piecaPomidoryKurczakGorgonzolaMakarony nadziewaneZapiekankiKuchnia włoska

Pomysł na wykorzystanie kury z rosołu – conchiglioni, czyli duże muszle, nadziewane kurczakiem z gorgonzolą, zapiekane w sosie pomidorowym.

Conchiglioni, czyli duże muszle makaronowe, są idealne do nadziewania różnymi farszami, w tym mięsem rosołowym. Nie można przecież ciągle robić krokietów ;) Dzięki gorgonzoli mięso rosołowe z kurczaka zyskuje w smaku. Z makaronem i sosem to pyszne połączenie. Prosto, szybko i nic się nie marnuje!

Sos pomidorowego jest średnia ilość – moim zdaniem w sam raz, ale jeśli lubicie więcej sosu, to użyjcie półtorej puszki pomidorów.

Conchiglioni z kurczakiem i gorgonzolą w sosie pomidorowym – przepis

Porcja

porcje dla 3 do 4 osób. Naczynie ceramiczne do zapiekania, 30x20 cm

Składniki

  • ok. 140 g (ok. 23 szt.) makaronu conchiglioni (duże muszle)

farsz

  • 300 g mięsa gotowanego kurczaka z rosołu
  • 100 g sera gorgonzola
  • 100 ml bulionu
  • szczypta pieprzu

sos pomidorowy

  • 1 puszka pomidorów (400 g)
  • 1 mała cebula
  • 3/4 łyżeczki oregano
  • 3/4 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżeczka oliwy

do posypania

  • 2 łyżki parmezanu, świeżo startego

Wykonanie

  • oczyszczone mięso z rosołu zmielić lub krótko zblendować
  • do mięsa dodać gorgonzolę, bulion oraz szczyptę pieprzu i dobrze wymieszać. Jeśli bulion i mięso nie były dość słone i sama gorgonzola nam nie wystarczy, można jeszcze do smaku dosolić
  • cebulę posiekać, a następnie podsmażyć do zeszklenia na oliwie. Dodać pomidory z puszki oraz oregano, sól i pieprz. Podsmażać ok 5 min. a następnie sos zblendować do uzyskania jednolitej konsystencji
  • muszle ugotować al dente
  • przygotować szerokie naczynie do zapiekania - delikatnie nasmarować je oliwą i wylać do niego sos pomidorowy
  • każdą muszę nadziać farszem i układać farszem do góry w naczyniu z sosem
  • zapiekać w 180°C przez 15 minut
  • posypać świeżo startym parmezanem

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
Zapiekanki, tarty, z piecaPomidoryKurczakGorgonzolaMakarony nadziewaneZapiekankiKuchnia włoska
Przepis własny.