by Katarzyna Anders

Ciasteczka owsiane jabłkowe

Ciastka i ciasteczkaJabłkaOtrębyPłatki owsianeSiemię lnianeCiasteczka owsianePełnoziarniste

Jabłkowa wersja ciasteczek owsianych pełnych całych płatków owsianych, otrąb pszennych i siemienia lnianego. Pyszny, jesienny smak – ciasta są lekko wilgotne, z chrupiącymi elementami, a do bardzo treściwe – będą idealną, zdrową przekąską.

Z bloga znacie już ciasteczka owsiane czekoladowe oraz ciasteczka owsiane orzechowe.

Ciasteczka owsiane jabłkowe – przepis

Porcja

na 12 dużych ciasteczek

Składniki

  • 100 g mąki
  • 100 g płatków owsianych
  • 15 g otrąb pszennych
  • 15 g siemienia lnianego
  • 35 g cukru białego drobnego
  • 35 g cukru brązowego
  • 10 g cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 łyżka miodu
  • 1 jajko
  • 90 g roztopionego masła
  • 100 g jabłek pokrojonych w kosteczkę (tj 1 średnie jabłko)

Wykonanie

  • jabłko obrać i wydrążyć gniazdo nasienie. Pokroić w małą kostkę
  • rozpuścić masło, przestudzić je, dodać do niego jajko, miód i lekko wymieszać
  • w misce wymieszać suche składniki
  • składniki mokre dodać do suchych i dobrze wymieszać. Pod koniec dodać jabłko i wmieszać do całości
  • blachę wyłożyć papierem do pieczenia i pomagając sobie łyżką rozdzielić ciasto na 12 części, a następnie uformować z nich niezbyt płaskie koła. Najlepiej robić to palcami zwilżonymi w wodzie
  • ciasteczka piec w temperaturze 170°C przez 20 min
  • wystudzić na kratce

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
Ciastka i ciasteczkaJabłkaOtrębyPłatki owsianeSiemię lnianeCiasteczka owsianePełnoziarniste
Przepis własny.