by Katarzyna Anders

Ciasteczka owsiane orzechowe

Orzechy laskoweOrzechy włoskieCiastka i ciasteczkaOtrębyPłatki owsianeSiemię lnianeCiasteczka owsianePełnoziarniste

Orzechowa wariacja na temat owsianych ciasteczek. Podobnie jak ich czekoladowa wersja, są pełne płatków owsianych, otrąb pszennych i siemienia lnianego.

Mocno orzechowe. Można użyć tylko orzechów laskowych lub tylko włoskich. Albo obu rodzajów w dowolnych proporcjach. W każdej wersji smakują świetnie.

Ciasteczka owsiane orzechowe – przepis

Porcja

na 12 dużych ciasteczek

Składniki

  • 100 g mąki
  • 100 g płatków owsianych
  • 15 g otrąb pszennych
  • 15 g siemienia lnianego
  • 35 g cukru białego drobnego
  • 35 g cukru brązowego
  • 10 g cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 110 g roztopionego masła
  • 100 g orzechów laskowych i/lub włoskich

Wykonanie

  • orzechy posiekać dość grubo
  • rozpuścić masło, przestudzić je, dodać do niego jajko i lekko wymieszać
  • w misce wymieszać suche składniki
  • składniki mokre dodać do suchych i dobrze wymieszać
  • blachę wyłożyć papierem do pieczenia i pomagając sobie łyżką rozdzielić ciasto na 12 części, a następnie uformować z nich niezbyt płaskie koła. Najlepiej robić to palcami zwilżonymi w wodzie
  • ciasteczka piec w temperaturze 170°C przez 20 min
  • wystudzić na kratce

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
Orzechy laskoweOrzechy włoskieCiastka i ciasteczkaOtrębyPłatki owsianeSiemię lnianeCiasteczka owsianePełnoziarniste
Przepis własny