Ciasteczka owsiane orzechowe - przepis
na 12 dużych ciasteczek
Składniki
- 100 g mąki
- 100 g płatków owsianych
- 15 g otrąb pszennych
- 15 g siemienia lnianego
- 35 g cukru białego drobnego
- 35 g cukru brązowego
- 10 g cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 jajko
- 110 g roztopionego masła
- 100 g orzechów laskowych i/lub włoskich
Wykonanie
- orzechy posiekać dość grubo
- rozpuścić masło, przestudzić je, dodać do niego jajko i lekko wymieszać
- w misce wymieszać suche składniki
- składniki mokre dodać do suchych i dobrze wymieszać
- blachę wyłożyć papierem do pieczenia i pomagając sobie łyżką rozdzielić ciasto na 12 części, a następnie uformować z nich niezbyt płaskie koła. Najlepiej robić to palcami zwilżonymi w wodzie
- ciasteczka piec w temperaturze 170°C przez 20 min
- wystudzić na kratce
