Chili con carne - przepis
porcje dla 4-5 osób
Składniki
- 600 g mięsa wołowego, mielonego
- 5 ząbków czosnku
- 2 średnie cebule
- 1 duża czerwona papryka
- 1 puszka pomidorów
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 3 łyżeczki papryki słodkiej
- 3/4 łyżeczki papryki ostrej
- 1/3 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego)
- 3/4 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oliwy
do posypania i podania
- garść świeżej kolendry lub świeżej natki pietruszki
- kwaśna śmietana lub gęsty jogurt
Wykonanie
- jeśli nie mamy mielonego, to zmielić mięso
- cebulę obrać i drobno posiekać, paprykę pokroić w kostkę, czosnek drobno pokroić lub przecisnąć przez praskę
- na duża i głęboką patelnię wlać oliwę, dodać cebulę i podsmażać do zeszklenia, potem dodać czosnek i paprykę i podsmażać 1 min.
- następnie dodać mięso mielone, wszystkie przyprawy z wyjątkiem soli, przemieszać i podsmażać ok. 10 min. aż mięso się zarumieni. W tym czasie od czasu do czasu przemieszać
- dodać pomidory z puszki oraz sól, wymieszać i podsmażać kolejne 10 min.
- następnie dodać fasolę i kukurydzę, wymieszać i podsmażać jeszcze 10 min.
- chilli podawać gorące, posypane siekaną kolendrą lub natką pietruszki. Można dodać też kleks kwaśnej śmietany lub gęstego jogurtu. Najlepiej podawać z ryżem, nachosami, tacosami lub chlebem

