by Katarzyna Anders

Chili con carne

Jednogarnkowe i różneSylwester i KarnawałPrzyjęcia i imprezyCebulaCzosnekPaprykaWołowinaKuchnia meksykańskaKuchnia amerykańska

Tradycyjne chili con carne to sycące i ostre danie jednogarnkowe. Podane z ryżem, w tortilli pszennej jako tradycyjne burrito, z nachosami, tacosami lub chlebem, stanowi idealny posiłek lub ciepłą przekąskę na imprezę. Chili con carne to danie kuchni meksykańskiej, ale szeroko rozpowszechnione też w Stanach Zjednoczonych, a szczególnie przy południowej granicy, gdzie kuchnia meksykańska ewoluowała w kuchnię Tex-mex.

Podana w przepisie ilość starczy na 4 do 5 sycących porcji lub jako jedna wielka porcja na imprezę, do nabierania nachosami lub tacosami.

Idealnie się przechowuje – warto ugotować dużą ilość i trzymać w lodówce do kilku dni – z każdym dniem jest coraz lepsze – jak nasz polski bigos ;)

Gotowe chili warto posypać garścią siekanej świeżej kolendry lub natki pietruszki i dodać kleks kwaśnej śmietany lub gęstego jogurtu.

Moje chili nie jest szczególnie ostre – tak średnio. Dla fanów ostrości polecam zwiększyć ilość ostrej papryki.

Chili con carne – przepis

Porcja

porcje dla 4-5 osób

Składniki

  • 600 g mięsa wołowego, mielonego
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 średnie cebule
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 3 łyżeczki papryki słodkiej
  • 3/4 łyżeczki papryki ostrej
  • 1/3 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego)
  • 3/4 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy

do posypania i podania

  • garść świeżej kolendry lub świeżej natki pietruszki
  • kwaśna śmietana lub gęsty jogurt

Wykonanie

  • jeśli nie mamy mielonego, to zmielić mięso
  • cebulę obrać i drobno posiekać, paprykę pokroić w kostkę, czosnek drobno pokroić lub przecisnąć przez praskę
  • na duża i głęboką patelnię wlać oliwę, dodać cebulę i podsmażać do zeszklenia, potem dodać czosnek i paprykę i podsmażać 1 min.
  • następnie dodać mięso mielone, wszystkie przyprawy z wyjątkiem soli, przemieszać i podsmażać ok. 10 min. aż mięso się zarumieni. W tym czasie od czasu do czasu przemieszać
  • dodać pomidory z puszki oraz sól, wymieszać i podsmażać kolejne 10 min.
  • następnie dodać fasolę i kukurydzę, wymieszać i podsmażać jeszcze 10 min.
  • chilli podawać gorące, posypane siekaną kolendrą lub natką pietruszki. Można dodać też kleks kwaśnej śmietany lub gęstego jogurtu. Najlepiej podawać z ryżem, nachosami, tacosami lub chlebem

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
Jednogarnkowe i różneSylwester i KarnawałPrzyjęcia i imprezyCebulaCzosnekPaprykaWołowinaKuchnia meksykańskaKuchnia amerykańska
Przepis własny.