Bułeczki zawijane z czekoladą - przepis
8 sporych bułek
Składniki
Ciasto
- 160 ml letniego mleka
- 50 g cukru
- 15 g drożdży, świeżych
- 380 g mąki pszennej chlebowej
- 60 g masła, roztopionego i wystudzonego
- 2 jajka
- 1/3 łyżeczki soli
Nadzienie
- 100 g czekolady mlecznej
- 20 g czekolady gorzkiej
- 45 g masła, miękkiego
Do posmarowania przed pieczeniem
- trochę mleka
Czekolada do dekoracji
- 50 g czekolady mlecznej
- 20 g czekolady gorzkiej
Wykonanie
- do mleka (powinno być letnie, lekko ciepłe), dodać cukier, wkruszyć drożdże i dodać ok. łyżki mąki (odliczonej od ilości 380 g). Z grubsza wymieszać i odstawić na ok. 10 minut w ciepłe miejsce – aż rozczyn urośnie
- w misce umieścić mąkę, dodać rozczyn, jajka oraz sól i zacząć dokładnie wyrabiać (najłatwiej mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego). Po chwili, gdy masa będzie jednolita, dodać masło (roztopione, ale koniecznie wystudzone) i dalej wyrabiać. Dokładnie wyrabiać ciasto przez minimum kilka minut, aż będzie jednolite, elastyczne i gładkie
- ciasto w misce przykryć wilgotną szmatką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – aż podwoi objętość – tj. na ok. godzinę
- pod koniec wyrastania ciasta przygotować nadzienie: czekoladę mleczną oraz gorzką połamać na małe kawałki i roztopić w kąpieli wodnej (tutaj instrukcja jak prawidłowo roztapiać czekoladę w kąpieli wodnej). Roztopioną zdjąć z garnka z wodą i do jeszcze ciepłej dodać masło i porządnie wymieszać – czekolada lekko się zagęścić. Nadzienie utrzymywać w takiej miękkiej, łatwo smarowalnej formie. gdyby zbyt zgęstniało, to przed smarowaniem ciasta można je lekko podgrzać, by wygodniej było je rozprowadzać
- wyrośnięte ciasto dać na stolnicę wysypaną mąką, lekko ugnieść i podzielić na 4 równe części -najlepiej użyć do tego wagi
- pierwszą część podsypując delikatnie mąką, rozwałkować na długi prostokąt wielkości ok. 20 na 45 cm
- na całej powierzchni pierwszego prostokąta rozsmarować delikatnie 1/4 miękkiego nadzienia, zostawiając końcówkę wzdłuż dłuższego boku wolną – ją należy lekko zwilżyć wodą, by lepiej się skleiła
- ciasto zwinąć wzdłuż krótszego boku, tak, by uzyskać roladę długości 45 cm. Lekko ją jeszcze rozciągnąć i przeciąć na pół, by uzyskać dwie mniejsze rolady – z każdej uzyskamy 1 bułeczkę
- następnie każdą roladę przeciąć ostrym nożem wzdłuż dokładnie na pół, tak by uzyskać dwa długie kawałki – po przecięciu zobaczymy przekrój – nasze warstwy z nadzieniem. Zacząć zawijać wokół siebie oba kawałki ciasta, tak by przekrój pozostawał na zewnątrz. Po zakończeniu zawijania powinniśmy uzyskać długi „warkocz” z naszych dwóch kawałków, z widocznymi przekrojami z nadzieniem. Następnie zaczynając od jednego końcówki zwijać całość w gniazdko, na końcu chowając drugi koniec pod spodem bułeczki
- dokładnie tak samo postąpić z pozostałymi trzema częściami ciasta, tak by uzyskać z całości finalnie 8 bułeczek
- gotowe bułeczki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zostawić w ciepłym miejscu na ok. 15 do 20 min do podrośnięcia. Po tym czasie przesmarować wierzchy za pomocą pędzelka odrobiną mleka
- następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 185°C i piec przez ok 22 minuty – do momentu gdy ciasto z wierzchu będzie mocno zarumienione na złoto-brązowy kolor. Ma być mocno rumiane, ale należy uważać, by się nie przypaliło – podany czas pieczenia delikatnie skrócić lub wydłużyć, właśnie kierując się zarumienieniem ciasta, bo różne piekarniki różnie wypiekają
- upieczone bułeczki wystudzić całkowicie, a następnie polać cienkimi strużkami roztopionej w kąpieli wodnej czekoladą
- bułeczki przechowywać szczelnie zamknięte, by nie wysychały
