Budyń ryżowy karmelowy - przepis
2 duże lub 4 małe porcje
Składniki
- 90 g ryżu białego
- 1 i 3/4 szklanki mleka
- 1 szklanka wody
- szczypta soli
- 1 łyżka cukru
- 50 g cukru
- 20 g masła
sos karmelowy do polania
- sos karmelowy z tego przepisu
Wykonanie
- podaną ilość wody i mleka podgrzać i gdy zaczną się gotować, to dodać ryż ze szczyptą soli i łyżeczką cukru. Ryż gotować przez 30 min. na wolnym ogniu, aż wchłonie większość płynu, zmięknie, ale nie będzie za gęsty
- gdy ryż będzie gotowy, zmiksować go za pomocą blendera na gładki krem
- do dość szerokiego garnka o grubym dnie wsypać cukier i zostawić go na ogniu do rozpuszczenia. W tym czasie nie mieszać, tylko czkać aż cukier zmieni się najpierw w przezroczysty płyn, a później zacznie ciemnieć. Gdy zacznie ciemnieć proces bardzo przyspiesza, więc trzeba uważać i nie dopuścić by ryż był zbyt brązowy – ma być złoty, jasnobrązowy. Wtedy należy dodać masło i rozmieszać. Masło po chwili powinno się połączyć z karmelem
- gotowy, miękki karmel dodać do ryżu i ponownie zmiksować po połączenia składników na gładki krem
- gotowy budyń ryżowy przelać do salaterek i włożyć do lodówki na min 2 godziny
- budyń najlepiej smakuje polany sosem karmelowym z tego przepisu
