Budyń ryżowy karmelowy

Budyń ryżowy karmelowy

Domowy budyń bez jajek, bo przygotowany na bazie ryżu. Ma rewelacyjny karmelowy smak – w zasadzie ciężko się domyśleć, że to budyń z ryżu :) Budyń jest średnio słodki. Ja proponuję podawać go zawsze z domowym sosem karmelowym – i dla wyglądu, i dla smaku. Wtedy to już najlepszy, pełnoprawny, słodki deser.

Odnośnie ilości składników – u mnie szklanka, jak zawsze, ma 250 ml (typowe angielskie 1 cup).

Budyń ryżowy karmelowy

2 duże lub 4 małe porcje

Składniki

  • 90 g ryżu białego
  • 1 i 3/4 szklanki mleka
  • 1 szklanka wody
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru
  • 50 g cukru
  • 20 g masła

sos karmelowy do polania

Wykonanie

  • podaną ilość wody i mleka podgrzać i gdy zaczną się gotować, to dodać ryż ze szczyptą soli i łyżeczką cukru. Ryż gotować przez 30 min. na wolnym ogniu, aż wchłonie większość płynu, zmięknie, ale nie będzie za gęsty
  • gdy ryż będzie gotowy, zmiksować go za pomocą blendera na gładki krem
  • do dość szerokiego garnka o grubym dnie wsypać cukier i zostawić go na ogniu do rozpuszczenia. W tym czasie nie mieszać, tylko czkać aż cukier zmieni się najpierw w przezroczysty płyn, a później zacznie ciemnieć. Gdy zacznie ciemnieć proces bardzo przyspiesza, więc trzeba uważać i nie dopuścić by ryż był zbyt brązowy – ma być złoty, jasnobrązowy. Wtedy należy dodać masło i rozmieszać. Masło po chwili powinno się połączyć z karmelem
  • gotowy, miękki karmel dodać do ryżu i ponownie zmiksować po połączenia składników na gładki krem
  • gotowy budyń ryżowy przelać do salaterek i włożyć do lodówki na min 2 godziny
  • budyń najlepiej smakuje polany sosem karmelowym z tego przepisu
Budyń ryżowy karmelowy

Przepis własny

Zobacz także



Lubisz? :)