Budyń jaglany z karmelizowaną gruszką - przepis
2 duże porcje
Składniki
- 90 g kaszy jaglanej
- 1 i 3/4 szklanki mleka
- 1 szklanka wody
- 3 łyżki cukru
- 1/2 łyżki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
- bardzo mała szczypta soli
karmelizowana gruszka
- 1 duża, słodka gruszka
- 1 łyżka cukru
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki przyprawy piernikowej
Wykonanie
- kaszę jaglaną przepłukać chłodną wodą. Płukać do momentu, aż wodą będzie czysta
- kaszę gotować w odmierzonej ilości mleka i wody z dodatkiem cukru, cukru waniliowego i soli, na średnim ogniu, przez 15 minut (ewentualnie do 20 minut). Cały ten czas kasza ma średnio „bulgotać”. Na koniec kasza ma być miękka i lekko rozgotowana. Płynu do gotowania jest dużo i tak ma być – po ugotowaniu kaszy wciąż powinno być sporo płynu – dzięki temu całość łatwo się zblenduje
- kaszę zblendować przez ok. 2 minuty, żeby uzyskać jak najgładszy krem
- gorący budyń rozlać do miseczek. Teraz można od razu przygotować gruszkę i podawać całość na ciepło lub można odstawić budyń do ostudzenia, a następnie schłodzić go w lodówce, by całkiem stężał
- przygotować karmelizowaną gruszkę: gruszkę obrać, wydrążyć gniazdo nasienne i pokroić w niewielką kostkę. następnie wrzucić do garnuszki i dodać cukier oraz przyprawy. Całość podgrzewać 3 do 5 minut, mieszając od czasu do czasu, aż gruszka wypuści sok i sos będzie mocno bulgotać
- budyń polać gorącym sosem z gruszką i od razu podawać

