Budyń jaglany z karmelizowaną gruszką

Budyń jaglany z karmelizowaną gruszką

Wyśmienity deser! Budyń z kaszy jaglanej, ze słodką, karmelizowaną gruszką w korzenno-cynamonowym sosie. Bez jajek i bez glutenu.

Ostatnio ciągle się nim zajadamy i nie mamy dość! Budyń jest bardzo kremowy, waniliowy, wspaniały! A piernikowy sos z gruszką pasuje do niego idealnie. Budyń można jeść na ciepło, lub można go wystudzić i schłodzić w lodówce, by stężał jak prawdziwy budyń, a przed podaniem polać karmelizowaną gruszką w gorącym sosie.

Cukier możecie zastąpić miodem, syropem z agawy czy ksylitolem – wtedy będzie już super zdrowo. Natomiast jeśli nie tolerujecie mleka, to możecie użyć mleka roślinnego np. mleczka kokosowego, ale osobiście tego nie testowałam – jeśli to wypróbujecie, to proszę o komentarze :)

Ja stosuje tu mały trik odnośnie wanilii. Jeśli też robicie własny, domowy cukier waniliowy (tutaj przepis), to zamiast dodawać do budyniu taki cukier, możecie jego ilość zastąpić zwykłym cukrem, natomiast do gotującego się mleka wrzucić jedną „zużytą”, wydrążoną laskę z Waszego słoika z cukrem. W końcu nie można tam gromadzić wydrążonych lasek w nieskończoność, bo będzie ich więcej niż cukru ;) A u mnie właśnie tak się dzieje, gdyż jak tylko wydrążam laski do wszelkich wypieków czy deserów, to lądują one właśnie w słoju z cukrem waniliowym, gdzie oddają swój aromat. A tak mogę je sprytnie wykorzystać i przez czas gotowania kaszy, laski oddają resztki swojego smaku, nim ostatecznie je wyrzucę.

Budyń jaglany z karmelizowaną gruszką

2 duże porcje

Składniki

  • 90 g kaszy jaglanej
  • 1 i 3/4 szklanki mleka
  • 1 szklanka wody
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 łyżki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • bardzo mała szczypta soli

karmelizowana gruszka

  • 1 duża, słodka gruszka
  • 1 łyżka cukru
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki przyprawy piernikowej

Wykonanie

  • kaszę jaglaną przepłukać chłodną wodą. Płukać do momentu, aż wodą będzie czysta
  • kaszę gotować w odmierzonej ilości mleka i wody z dodatkiem cukru, cukru waniliowego i soli, na średnim ogniu, przez 15 minut (ewentualnie do 20 minut). Cały ten czas kasza ma średnio „bulgotać”. Na koniec kasza ma być miękka i lekko rozgotowana. Płynu do gotowania jest dużo i tak ma być – po ugotowaniu kaszy wciąż powinno być sporo płynu – dzięki temu całość łatwo się zblenduje
  • kaszę zblendować przez ok. 2 minuty, żeby uzyskać jak najgładszy krem
  • gorący budyń rozlać do miseczek. Teraz można od razu przygotować gruszkę i podawać całość na ciepło lub można odstawić budyń do ostudzenia, a następnie schłodzić go w lodówce, by całkiem stężał
  • przygotować karmelizowaną gruszkę: gruszkę obrać, wydrążyć gniazdo nasienne i pokroić w niewielką kostkę. następnie wrzucić do garnuszki i dodać cukier oraz przyprawy. Całość podgrzewać 3 do 5 minut, mieszając od czasu do czasu, aż gruszka wypuści sok i sos będzie mocno bulgotać
  • budyń polać gorącym sosem z gruszką i od razu podawać
Budyń jaglany z karmelizowaną gruszką
Budyń jaglany z karmelizowaną gruszką

Przepis własny.

Zobacz także



Lubisz? :)