Brownie z wiśniami i orzechami laskowymi - przepis
głębsza blacha wielkości 21 x 26 cm (wymiary podstawy)
Składniki
- 200 g masła
- 100 g gorzkiej czekolady 70%
- 100 g czekolady mlecznej
- 4 jajka
- 230 g drobnego cukru
- 130 g mąki pszennej
- 1/4 łyżeczki soli
- 40 g podprażonych i obranych orzechów laskowych
- 100 g wiśni wydrylowanych (mogą być mrożone)
Wykonanie
- składniki dobrze by były w temperaturze pokojowej – szczególnie jajka
- w garnuszku, na małym ogniu rozpuścić masło. Zdjąć z ognia i dorzucić połamaną na małe kawałki lub posiekaną czekoladę. Zostawić do całkowitego rozpuszczenia. Od czasu do czasu zamieszać i zostawić do przestudzenia
- w misce umieścić jajka wraz z cukrem i roztrzepać lekko rózgą
- do jajek wlać przestudzone masło z czekoladą i z grubsza wymieszać. następnie dodać przesianą mąkę oraz sól i znów z grubsza wymieszać
- Jeśli nie mamy orzechów laskowych obranych i prażonych to najpierw to zrobić – tutaj instrukcja. Grubo posiekać orzechy (ja kroiłam tylko na pół), dorzucić do ciasta i wmieszać. Dorzucić też połowę wiśni i delikatnie wmieszać
- ciasto wlać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu rozrzucić równomiernie drugą połowę wiśni i lekko zagłębić
- piec w 170°C przez ok. 30 minut – aż brownie urośnie. Po wyjęciu z piekarnika opadnie, ale tak ma być
- całkowicie wystudzić
- brownie można dodatkowo posypać gorzkim kakao lub polać roztopioną czekoladą


