Katarzyna Anders

Brownie z wiśniami i orzechami laskowymi

Klasyczne, czekoladowe brownie przełamane rześkim smakiem wiśni i chrupiącymi podprażonymi orzechami laskowymi – połączenie jest rewelacyjne! Spróbujcie koniecznie!

Brownie z wiśniami i orzechami laskowymi - przepis

głębsza blacha wielkości 21 x 26 cm (wymiary podstawy)

Składniki

  • 200 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady 70%
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 4 jajka
  • 230 g drobnego cukru
  • 130 g mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 40 g podprażonych i obranych orzechów laskowych
  • 100 g wiśni wydrylowanych (mogą być mrożone)

Wykonanie

  • składniki dobrze by były w temperaturze pokojowej – szczególnie jajka
  • w garnuszku, na małym ogniu rozpuścić masło. Zdjąć z ognia i dorzucić połamaną na małe kawałki lub posiekaną czekoladę. Zostawić do całkowitego rozpuszczenia. Od czasu do czasu zamieszać i zostawić do przestudzenia
  • w misce umieścić jajka wraz z cukrem i cukrem waniliowym i roztrzepać lekko rózgą
  • do jajek wlać przestudzone masło z czekoladą i z grubsza wymieszać. następnie dodać przesianą mąkę oraz sól i znów z grubsza wymieszać
  • Jeśli nie mamy orzechów laskowych obranych i prażonych to najpierw to zrobić – tutaj instrukcja. Grubo posiekać orzechy (ja kroiłam tylko na pół), dorzucić do ciasta i wmieszać. Dorzucić też połowę wiśni i delikatnie wmieszać
  • ciasto wlać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu rozrzucić równomiernie drugą połowę wiśni i lekko zagłębić
  • piec w 170°C przez ok. 30 minut – aż brownie urośnie. Po wyjęciu z piekarnika opadnie, ale tak ma być
  • całkowicie wystudzić
  • brownie można dodatkowo posypać gorzkim kakao lub polać roztopioną czekoladą

Przepis własny.

Polub i bądź w kontakcie

Zobacz także



Lubisz? :)