Botwinka - przepis
na porcje dla 6 osób
Składniki
- 2 pęczki botwinki
- 2 średnie buraki
- 1 średnia marchewka
- 1/2 korzenia pietruszki
- 1/4 średniego selera
- 3 duże ziemniaki
- 5 kulek ziela angielskiego
- 2 średnie liście laurowe
- 1/2 łyżeczki lubczyku
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 3/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki octu
- 3 łyżki śmietany 18 %
- 1 łyżka świeżego koperku
- 1 łyżeczka natki pietruszki
do podania
- 3 jajka
Wykonanie
- buraki, ziemniaki, marchewkę, korzeń pietruszki i seler obrać i pokroić w średnią kostkę
- z botwinki odkroić korzenie, wyszorować je, a jeśli skórka jest grubsza to obrać. Jeśli jest potrzeba, to pokroić, by wielkością odpowiadały warzywom
- pokroić łodygi liści botwinki na kawałki, a osobno z grubsza posiekać same liście
- ugotować jajka na twardo – wstawić do zimnej wody i gotować 8 min. od momentu zawrzenia
- buraki, korzenie botwinki, marchew, seler i korzeń pietruszki włożyć do garnka i zalać wrzątkiem ok. 4 cm powyżej powierzchni warzyw. Dodać ziele angielskie, liście laurowe oraz lubczyk i gotować przez 5 min.
- po tym czasie dorzucić ziemniaki oraz łodygi botwinki i gotować kolejne 15 min.
- następnie do zupy dorzucić liście botwinki i gotować jeszcze 5 min.
- na koniec dodać do zupy ocet, posolić, popieprzyć i zabielić zahartowaną śmietaną (do śmietany dodać nieco zupy, dokładnie wymieszać i dopiero taką śmietanę wlać do zupy)
- posiekać drobno świeży koperek i natkę pietruszki i dodać je do zupy
- każdą porcję podawać z połówką jajka na wierzchu. Można też udekorować koperkiem