Batoniki musli kajmakowe z czekoladą - przepis
6 sztuk po 75 g, wielkości 12x4 cm
Składniki
- 25 g rodzynek
- 25 g żurawiny
- 25 g orzechów włoskich
- 24 g orzechów laskowych
- 25 g siemienia lnianego
- 125 g płatków owsianych górskich
- 200 g kajmaku
- 30 g czekolady mlecznej
Wykonanie
- większe bakalie, jak np orzechy laskowe można przeciąć na pół lub na zgrabniejsze cząstki
- wymieszać wszystkie składniki suche, tj. płatki owsiane oraz bakalie, a następnie dodać kajmak i dokładnie wymieszać, by oblepił wszystkie składniki
- blachę wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć na niej masę. Masę ugnieść kształtując z niej równy prostokąt o wymiarach 12 na 24 cm i wysokości ok. 1 cm
- masę piec w 130°C przez ok 45 min.
- po tym czasie wyjąć z piekarnika – masa może się trochę kleić do palców, ale powinna się zespolić i trzymać formę. Masę przestudzić, a następnie pokroić na 6 batonów o wymiarach 4 na 12 cm (albo mniejsze jeśli Wam pasują)
- czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i za pomocą łyżki posmarować spód każdego batonika. Następnie umieścić batoniki czekoladą do góry w lodówce, by czekolada stężała
- batoniki przechowywać w chodnym miejscu do kilku dni. Do zabrania ze sobą warto zawinąć każdy w folię lub papier
