Batoniki musli kajmakowe z czekoladą

Batoniki musli kajmakowe z czekoladą

Bardzo smaczne i proste w przygotowaniu batoniki musli z kajmakiem i czekoladą – na szybką , zdrową przekąskę! Nie będę mówić, że są szczególnie niskokaloryczne, bo z kajmakiem i czekoladą to raczej niemożliwe ;) Natomiast na pewno są znacznie lepszą przekąską niż sklepowe batony. Są też całkiem zdrowe, bo poza słodzonym mlekiem, są pełne wartościowych bakalii i płatków owsianych.

Co ważne, te batoniki nie wychodzą twarde, co się czasem zdarza przy domowych batonikach musli. W ich przyrządzeniu udało się również pominąć jajka, co może ucieszyć alergików. Jeśli użyjecie sprawdzonych, bezglutenowych płatków owsianych, to batoniki będą również bez glutenu.

Wyjątkowo pokusiłam się nawet o obliczenie kaloryczności – 1 batonik ma ok. 303 kcal, a bez czekolady 275 kcal. Zważywszy, że batonik jest spory i ciężki (śmiało można go przeciąć jeszcze na pół), to nie jest to dużo. Według wagi, kaloryczność tych domowych batonów musli wychodzi nawet trochę mniejsza niż sklepowych, które podobno są fit ;) Na pewno będą idealną przekąska na wycieczkę czy rower.

Dla mnie osobiście te batoniki to świetny sposób na wykorzystanie kajmaku, który został po innych wypiekach :)

Oczywiście możecie użyć zestawu swoich ulubionych bakalii, pamiętajcie tylko o zachowaniu proporcji składników suchych i kajmaku – masa przed pieczeniem nie może być rzadka, ale nie może się też zbyt kruszyć. Powinna być kleista i gęsta.

Batoniki musli kajmakowe z czekoladą

6 sztuk po 75 g, wielkości 12x4 cm

Składniki

  • 25 g rodzynek
  • 25 g żurawiny
  • 25 g orzechów włoskich
  • 24 g orzechów laskowych
  • 25 g siemienia lnianego
  • 125 g płatków owsianych górskich
  • 200 g kajmaku
  • 30 g czekolady mlecznej

Wykonanie

  • większe bakalie, jak np orzechy laskowe można przeciąć na pół lub na zgrabniejsze cząstki
  • wymieszać wszystkie składniki suche, tj. płatki owsiane oraz bakalie, a następnie dodać kajmak i dokładnie wymieszać, by oblepił wszystkie składniki
  • blachę wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć na niej masę. Masę ugnieść kształtując z niej równy prostokąt o wymiarach 12 na 24 cm i wysokości ok. 1 cm
  • masę piec w 130°C przez ok 45 min.
  • po tym czasie wyjąć z piekarnika – masa może się trochę kleić do palców, ale powinna się zespolić i trzymać formę. Masę przestudzić, a następnie pokroić na 6 batonów o wymiarach 4 na 12 cm (albo mniejsze jeśli Wam pasują)
  • czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i za pomocą łyżki posmarować spód każdego batonika. Następnie umieścić batoniki czekoladą do góry w lodówce, by czekolada stężała
  • batoniki przechowywać w chodnym miejscu do kilku dni. Do zabrania ze sobą warto zawinąć każdy w folię lub papier
Batoniki musli kajmakowe z czekoladą

Przepis własny

Zobacz także

Komentarze

comments powered by Disqus


Lubisz? :)