Babka ucierana - przepis
forma do babki z tuleją o średnicy 23 cm i wysokości 11,5 cm
Składniki
- 180 g masła, miękkiego
- 5 dużych jaj L
- 200 g cukru
- 10 g cukru z prawdziwą wanilią
- 160 ml mleka
- 365 g mąki pszennej tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta soli (do białek)
do przygotowania formy
- trochę masła
- bułka tarta
lukier cytrynowy
- 75 g cukru pudru
- 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
ewentualnie do dekoracji
- jajeczka wielkanocne
Wykonanie
- jajka powinny być w temperaturze pokojowej. A masło powinno być miękkie
- oddzielić żółtka od białek
- formę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Strzepnąć nadmiar bułki
- w sporej misce umieścić masło oraz cukier i ucierać mikserem na puszystą, jasną masę
- następnie dodawać po jednym żółtku cały czas ucierając
- gdy masa będzie puszysta i jasna, czyli po kilku dobrych minutach ucierania, dodać mleko i krótko je wmiksować
- następnie do masy przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zmiksować do połączenia, w trakcie dodając sok z cytryny. Ciasto będzie gęste
- do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę
- do ciasta wmiksować 1 do 2 łyżek piany, by nieco rozluźnić masę
- następnie, już za pomocą łyżki, wmieszać pianę do ciasta wykonując okrężne ruchy z dołu miski ku górze – tak by pianę delikatnie połączyć, ale by nie uciekło powietrze
- ciasto wlać do formy, lejąc równomiernie, aby dobrze się rozłożyło
- wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 °C, na półkę o jedną niższą od tej środkowej piekarnika – tak, by spód ciasta był nieco bliżej dołu piekarnika. Jak niemal wszystkie wypieki na moim blogu, pieczemy w opcji góra-dół. Babkę piec przez 60 do 70 minut. Będzie gotowa gdy ciasto w pełni wyrośnie (będzie to widać, że się ładnie wybrzuszyło), a wierzch będzie złotobrązowy
- po upieczeniu wyjąć z piekarnika i zostawić na około 10 min w formie, a następnie wyjąć babkę z formy i zostawić do wystudzenia
- wystudzoną babkę polukrować cytrynowym lukrem. Dobrze utrzeć cukier puder z sokiem z cytryny i polać nim równomiernie babkę. Można dodatkowo udekorować na przykład jajeczkami wielkanocnymi





