Wielkanocna babka drożdżowa - przepis
forma z tuleją o wysokości ok. 10 cm. i średnicy na górze ok. 22 cm.
Składniki
- 320 g mąki luksusowej
- 25 g drożdży
- 4 żółtka
- 1 małe jajko
- szczypta soli
- 2/3 szklanki letniego mleka
- 70 g cukru
- 80 g masła
- 90 g rodzynek
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
lukier
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki mleka
Wykonanie
- mąkę przesiać przez sito
- z podanych ilości składników na ciasto, odjąć łyżkę mąki, łyżkę cukru i dodać je do letniego mleka, następnie wkruszyć drożdże i wymieszać. Odstawić na 10 do 15 min. w ciepłe miejsce, aż rozczyn urośnie
- rozpuścić, a następnie ostudzić masło
- w dużej misce umieścić pozostałą mąkę i cukier, sól, rozczyn, roztrzepane żółtka i jajko, chwilę wyrabiać i dodać masło oraz sok z cytryny
- następnie wyrabiać ciasto, przez minimum kilka minut, aż stanie się gładkie i elastyczne. Można wyrabiać robotem z hakiem do ciasta drożdżowego lub ręcznie, ale wtedy dłużej
- pod koniec wyrabiania dodać dodać rodzynki
- kulę ciasta włożyć do dużej miski, przykryć wilgotną ściereczką i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość, tj. na ok. godzinę. Ciasto może się nieco kleić, ale po wyrośnięciu już nie powinno
- gdy urośnie przez chwilę wyrobić ciasto raz jeszcze
- formę natłuścić i wysypać bułką tartą
- ciasto nałożyć do mniej więcej 1/3 wysokości formy
- ponownie przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce aż ciasto podwoi objętość
- piec w 170ºC do suchego patyczka, tj. 45 min.
- studzić 10 min w formie, a następnie wyjąć i wystudzić na kratce
- cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i mlekiem na gładki lukier
- polukrować babkę – można lukrować jak będzie jeszcze ciepła (ale nie gorąca!)
- gdy lukier zastygnie, to babkę przechowywać przykrytą, by nie wyschła

