by Katarzyna Anders

Prażonka pieczonka z piekarnika

Zapiekanki, tarty, z piecaBurakiCebulaMarchewkaZiemniakiKiełbasaBoczekZapiekankiKuchnia polska

Prażonka czy inaczej pieczonka, to pyszne danie jednogarnkowe z regionu Śląska i Jury Krakowsko-Częstochowskiej. Pieczonki składają się z ziemniaków i warzyw korzeniowych oraz kiełbasy i boczku, a całość jest obłożona liśćmi kapusty.

Zwykle przygotowuje się je w szczelnie zamkniętym kociołku nad ogniskiem, ale z powodzeniem można przyrządzić to danie również w piekarniku. Szczególnie jeśli posiadamy garnek żeliwny, który doskonale trzyma temperaturę i imituje kociołek nad ogniskiem. Pieczonka dochodzi wtedy równomiernie, jest soczysta i aromatyczna.

Prażonka pieczonka z piekarnika – przepis

Porcja

Pełny garnek o pojemności 3,5 l

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 3 duże buraki
  • 3 duże marchewki
  • 2 cebule
  • 350 g kiełbasy śląskiej
  • 250 g boczku surowego
  • kilka liści białej kapusty
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • czerwona papryka słodka
  • smalec

Wykonanie

  • ziemniaki, buraki i marchewki obrać. Warzywa pokroić w 0,5 cm grubości talarki. Cebulę obrać i pokroić w grubsze piórka
  • boczek pokroić w średnią kostkę, a kiełbasę w grubsze plasterki
  • garnek, najlepiej żeliwny, lub głębokie naczynie do zapiekania z przykryciem, wysmarować dokładnie smalcem. Następnie dno i boki wyłożyć liśćmi kapusty
  • składniki układać warstwami: najpierw wsypać trochę boczku, następnie trochę cebuli, potem ułożyć warstwę z ziemniaków, buraków i marchewki i doprawić papryką, majerankiem, sola i pieprzem. Następnie dać kiełbasę i znowu boczek i kolejne warstwy, tak jak pierwszą, również ją doprawiając. Powtarzać, aż do wypełnienia całego garnka i kończąc posypaniem boczkiem. Cały garnek powinien być mocno wypchany aż do samej góry - poszczególne warstwy warto dociskać
  • gdy skończymy to na wierzchu ułożyć jeszcze trochę smalcu oraz liście kapusty, by zamknąć całość
  • garnek szczelnie zamknąć i wstawić do piekarnika
  • teraz zacząć rozgrzewać piekarnik, aż do 180°C i piec pieczonkę przez 1 godzinę lub ewentualnie dłużej, jeśli po otwarciu okaże się, że warzywa są jeszcze za twarde

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
Zapiekanki, tarty, z piecaBurakiCebulaMarchewkaZiemniakiKiełbasaBoczekZapiekankiKuchnia polska
Przepis własny.