by Katarzyna Anders

Prawdziwa włoska Lasagne Bolognese

Zapiekanki, tarty, z piecaSylwester i KarnawałPrzyjęcia i imprezyPomidoryWołowinaParmezanLasagneZapiekankiKuchnia włoska

Oryginalna włoska Lasagne Bolognese z sosem mięsno-warzywnym, parmezanem i sosem beszamelowym.

To jedno z najbardziej znanych dań kuchni włoskiej, wywodzące się z regionu Emilia-Romania, którego stolicą jest Bolonia. Stąd właśnie nazwa sosu bolońskiego, który rozpowszechnił się już dużo dalej poza swój ojczysty region i który pojawia się w kuchni włoskiej pod dwoma najczęstszymi postaciami: jako Ragù alla Bolognese z makaronami oraz właśnie w Lasagne Bolognese.

Lasagne ma bardzo długą tradycję, która sięga czasów rzymskich i prawdopodobnie właśnie Rzymianie są autorami tej potrawy. Sama nazwa nawiązuje do słów Lasana, Lasanum, które oznaczały wazon, pojemnik, gar. Na początku danie miało nieco inną formę, aż do XIV wieku, kiedy lasagne ostatecznie przybrała kształt warstw makaronu przekładanych różnym nadzieniem.

Mój przepis opiera się na oryginalnych przepisach kuchni włoskiej i pozwoli Wam zrobić prawdziwą włoską lasagne. Ja proponuję lasagne z wołowiny, ale warto spróbować wersji z mięsa wołowego i wieprzowego w proporcji pół na pół, która jest chyba najpopularniejsza we Włoszech.

Prawdziwa włoska Lasagne Bolognese – przepis

Porcja

na formę ceramiczną, prostokątną 30x20 cm, na porcje dla 6 do 8 osób

Składniki

sos bolognese

  • 650 g mięsa mielonego wołowego (lub pół na pół mięsa wołowego i wieprzowego)
  • 30 g włoskiej pancetty lub boczku
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 marchewka
  • 1/2 łodygi selera naciowego
  • 1 szklanka czerwonego wina
  • 2 puszki pomidorów (800 g)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki mleka
  • 3/4 łyżeczki oregano
  • 1/4 łyżeczki tymianku
  • 1/4 łyżeczki rozmarynu
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek rafinowanej

sos beszamelowy

  • 55 g mąki
  • 60 g masła
  • 550 ml mleka
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 100 g parmezanu
  • 12-14 płatów makaronu do lasagne

do wysmarowania formy

  • masło

Wykonanie

  • cebulę, seler naciowy i marchewkę obrać i drobno posiekać, ząbek czosnku przecisnąć przez praskę
  • pancettę lub boczek pokroić w kostkę
  • pancettę lub boczek zrumienić chwilę na patelni
  • dodać oliwę, a następnie warzywa, by zeszkliły się przez kilka minut. Mieszać by się równomiernie zeszkliły, a nie przypaliły
  • dodać mielone mięso i smażyć ok. 10 min. Na tym etapie niewiele mieszać – pozwolić by mięso przysmażyło się od dołu i wtedy dopiero zamieszać i znów pozwolić mięsu się przysmażyć
  • gdy całe mięso się przesmaży, dodać wino i gotować aż odparuje
  • następnie dodać rozdrobnione pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, doprawić solą, pieprzem, przyprawami i gotować przez minimum półtorej godziny na wolnym ogniu, a najlepiej ok. 3 godziny, w razie potrzeby dolewając co jakiś czas trochę wody
  • pod koniec dodać 3 łyżki mleka
  • zrobić sos beszamelowy: w garnku rozpuścić masło, dodać mąkę i zasmażyć aż do uzyskania złotego koloru. Następnie dodać powoli mleko intensywnie mieszając i rozprowadzić sos do uzyskania gładkiej konsystencji, bez żadnych grudek. Doprawić solą, pieprzem, gałką i podgrzewać jeszcze 1 do 2 min ciągle mieszając, by sos się nie przypalił. Odstawić garnek z ognia
  • zetrzeć parmezan
  • naczynie do zapiekania wysmarować masłem
  • będziemy układać 4 warstwy, zatem wszystko dzielić sobie na 4 części i brać 1/4 ilości na daną warstwę
  • w naczyniu układać warstwy: płaty makaronu, beszamel, sos mięsny, parmezan, ponownie płaty makaronu, beszamel, sos mięsny, parmezan, po raz trzeci płaty makaronu, beszamel, sos mięsny, parmezan, i czwarta warstwa: płaty makaronu, następnie wymieszane razem reszta beszamelu i reszta sosu mięsnego i na koniec parmezan
  • zapiekać w 180ºC przez 35-40 min
  • po wyjęciu z piekarnika lekko ostudzić 5 do 10 min, następnie pokroić i podawać jeszcze gorącą lasagne

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
Zapiekanki, tarty, z piecaSylwester i KarnawałPrzyjęcia i imprezyPomidoryWołowinaParmezanLasagneZapiekankiKuchnia włoska
Przepis własny na podstawie tradycyjnych włoskich przepisów na Lasagne Bolognese. Historia Lasagne ze strony Giallo Zafferano