Oryginalna włoska Lasagne Bolognese z sosem mięsno-warzywnym, parmezanem i sosem beszamelowym.
To jedno z najbardziej znanych dań kuchni włoskiej, wywodzące się z regionu Emilia-Romania, którego stolicą jest Bolonia. Stąd właśnie nazwa sosu bolońskiego, który rozpowszechnił się już dużo dalej poza swój ojczysty region i który pojawia się w kuchni włoskiej pod dwoma najczęstszymi postaciami: jako Ragù alla Bolognese z makaronami oraz właśnie w Lasagne Bolognese.
Lasagne ma bardzo długą tradycję, która sięga czasów rzymskich i prawdopodobnie właśnie Rzymianie są autorami tej potrawy. Sama nazwa nawiązuje do słów Lasana, Lasanum, które oznaczały wazon, pojemnik, gar. Na początku danie miało nieco inną formę, aż do XIV wieku, kiedy lasagne ostatecznie przybrała kształt warstw makaronu przekładanych różnym nadzieniem.
Mój przepis opiera się na oryginalnych przepisach kuchni włoskiej i pozwoli Wam zrobić prawdziwą włoską lasagne. Ja proponuję lasagne z wołowiny, ale warto spróbować wersji z mięsa wołowego i wieprzowego w proporcji pół na pół, która jest chyba najpopularniejsza we Włoszech.