Tagliatelle con Ragù alla Bolognese - przepis
na porcje dla 4 osób
Składniki
sos
- 500 g mięsa mielonego wołowego
- 25 g włoskiej pancetty lub boczku
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 marchewka
- 1/2 łodygi selera naciowego
- 1 szklanka czerwonego wina
- 1 puszka pomidorów (400 g)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżeczka oregano
- 1/4 łyżeczki tymianku
- 1/4 łyżeczki rozmarynu
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 3/4 łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek rafinowanej
- 400 g makaronu tagliatelle lub pappardelle
do posypania
- parmezan lub ewentualnie pecorino
Wykonanie
- pancettę lub boczek pokroić w drobną kostkę
- cebulę oraz marchewkę obrać i wraz z selerem naciowym drobno posiekać, ząbek czosnku przecisnąć przez praskę
- pancettę lub boczek podsmażyć krótką chwilę na oliwie, a następnie dodać cebulę, seler oraz marchew i zeszklić je przez kilka minut. Pilnować, żeby się nie przypaliły
- dodać mielone mięso i smażyć ok. 10 min. Na tym etapie niewiele mieszać – pozwolić by mięso przysmażyło się od dołu i wtedy dopiero zamieszać i znów pozwolić mięsu się przysmażyć
- gdy całe mięso się przesmaży, dodać wino i gotować aż odparuje
- następnie dodać rozdrobnione pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, doprawić solą, pieprzem, przyprawami i gotować przez minimum półtorej godziny na wolnym ogniu, dolewając co jakiś czas trochę wody. Najlepiej by sos smażył się bardzo powoli przez 3 do 4 godzin
- pod koniec dodać mleko
- ugotować makaron al dente i odcedzić (nie przelewać zimną wodą!). Ponieważ makaron będziemy jeszcze mieszać z gorącym sosem, ważne by był ugotowany naprawdę al dente
- dodać makaron do rondla z sosem, szybko wymieszać i wyłożyć na talerze
- posypać świeżo startym parmezanem lub pecorino i podawać



