by Katarzyna Anders

Pizza Quattro Formaggi

PizzaSylwester i KarnawałPrzyjęcia i imprezyGorgonzolaMozzarellaParmezanRicottaKuchnia włoska

Czyli pizza “cztery sery”. W pełni włoska, bo z włoskimi serami: mozzarellą, gorgonzolą, ricottą i parmezanem.

Podstawą jest mozzarella i w większości przypadków gorgonzola, która swoim lekko pikantnym smakiem dodaje pizzy quattro formaggi wyrazu. Natomiast pozostałe sery, zależnie co uda Wam się kupić, możecie stosować wymiennie. A są to – jako trzeci ser: fontina, stracchino, provolone, ricotta, a jako czwarty ser: parmezan, asiago lub owczy pecorino.

Wszystkie powyższe sery, to sery włoskie. Ale oczywiście ten rodzaj pizzy, występuje w licznych odmianach z serami francuskimi czy szwajcarskimi.

Chciałam zrobić wersję z fontiną, niestety nie udało mi się jej nigdzie zdobyć. A ogólnodostępna ricotta stanowi niezły zamiennik.

Pizza Quattro Formaggi – przepis

Porcja

na 1 okrągłą pizzę o średnicy 30 cm

Składniki

dodatki

  • 65 g Mozzarelli
  • 45 g Gorgonzoli
  • 45 g Ricotty
  • 25 g Parmezanu

ciasto i sos

* Przepis na ciasto i sos jest na na 4 okrągłe pizze o średnicy 30 cm, a ilość dodatków podaję na 1 pizzę. Przygotuj większą ilość dodatków lub zobacz jakie inne rodzaje pizzy możesz przyrządzić zmieniając dodatki.

Wykonanie

  • z przepisu na oryginalne włoskie ciasto na pizzę i sos przygotować ciasto, aż do etapu rozciągnięcia spodów oraz sos aż do zmiksowania blenderem. Polecam obszerny wpis nad przepisem z poradami i informacjami jak przygotować idealne ciasto na pizzę oraz sos
  • mozzarellę porwać / pokroić na cienkie plasterki, gorgonzolę pokroić w niewielką kostkę, a parmezan zetrzeć na tarce o średnich oczkach
  • spody posmarować sosem pomidorowym i nałożyć kleksy ricotty, następnie rozłożyć plasterki mozzarelli oraz posypać gorgonzolą i parmezanem
  • piec w 250-260°C (lub w najwyższej dostępnej w piekarniku temperaturze) przez ok. 10 min, aż rant ciasta mocno się zarumieni
  • pokroić i podawać natychmiast. Po pizzy można podać oliwę z oliwek extra virgin

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
PizzaSylwester i KarnawałPrzyjęcia i imprezyGorgonzolaMozzarellaParmezanRicottaKuchnia włoska
Przepis własny na podstawie tradycyjnych przepisów na włoską pizzę Quattro Formaggi