Wyjątkowa pizza inspirowana włoskim spaghetti carbonara. Znajdziecie tu zatem wędzony boczek, jajko, pecorino oraz pieprz.
Inspirację na tę pizzę przywiozłam prosto z Włoch. Smakuje świetnie – wędzony boczek i pecorino maja wyrazisty aromat, a żółtko, które pozostaje płynne i rozlewa się po pierwszym cięciu, jest przepysznym sosem do maczania kawałków. Dlatego nie ma tez problemu, że jajko jest tylko na środku pizzy. Tak zresztą prezentuje się najlepiej :)
Jedyne na co trzeba uważać, to by żółtko w jajku nam nie pękło, tylko pozostało w całości. Poza tym ważne by żółtko nie spędziło w piecu więcej niż ok. 2,5 minuty, bo chcemy by ścięło się jedynie białko, a żółtko pozostało płynne. Pizza powinna się piec ok. 10 min. i 2,5 min. przed końcem wylewamy na nią jajko. Jednak jeśli ocenicie, że Waszej pizzy potrzeba więcej lub mniej czasu, to oceńcie własny moment dodania jajka.
Jajko radzę dodać z lodówki – dla niego wyliczony jest czas 2,5 min.
Na koniec, jak na prawdziwą carbonarę przystało, dodajemy sporą ilość pieprzu.