by Katarzyna Anders

Pizza Carbonara

PizzaPrzyjęcia i imprezyBoczekJajkaMozzarellaPecorinoKuchnia włoska

Wyjątkowa pizza inspirowana włoskim spaghetti carbonara. Znajdziecie tu zatem wędzony boczek, jajko, pecorino oraz pieprz.

Inspirację na tę pizzę przywiozłam prosto z Włoch. Smakuje świetnie – wędzony boczek i pecorino maja wyrazisty aromat, a żółtko, które pozostaje płynne i rozlewa się po pierwszym cięciu, jest przepysznym sosem do maczania kawałków. Dlatego nie ma tez problemu, że jajko jest tylko na środku pizzy. Tak zresztą prezentuje się najlepiej :)

Jedyne na co trzeba uważać, to by żółtko w jajku nam nie pękło, tylko pozostało w całości. Poza tym ważne by żółtko nie spędziło w piecu więcej niż ok. 2,5 minuty, bo chcemy by ścięło się jedynie białko, a żółtko pozostało płynne. Pizza powinna się piec ok. 10 min. i 2,5 min. przed końcem wylewamy na nią jajko. Jednak jeśli ocenicie, że Waszej pizzy potrzeba więcej lub mniej czasu, to oceńcie własny moment dodania jajka.

Jajko radzę dodać z lodówki – dla niego wyliczony jest czas 2,5 min.

Na koniec, jak na prawdziwą carbonarę przystało, dodajemy sporą ilość pieprzu.

Pizza Carbonara – przepis

Porcja

na 1 okrągłą pizzę o średnicy 30 cm

Składniki

dodatki

  • ok. 65 g mozzarelli (1/2 małej kulki)
  • 20 g wędzonego boczku, tj. ok. 3 plastry
  • 25 g pecorino
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

ciasto i sos

* Przepis na ciasto i sos jest na na 4 okrągłe pizze o średnicy 30 cm, a ilość dodatków podaję na 1 pizzę. Przygotuj większą ilość dodatków lub zobacz jakie inne rodzaje pizzy możesz przyrządzić zmieniając dodatki.

Wykonanie

  • z przepisu na oryginalne włoskie ciasto na pizzę i sos przygotować ciasto, aż do etapu rozciągnięcia spodów oraz sos aż do zmiksowania blenderem. W sosie pominąć oregano. Polecam obszerny wpis nad przepisem z poradami i informacjami jak przygotować idealne ciasto na pizzę oraz sos
  • mozzarellę porwać / pokroić na cienkie plasterki, boczek pokroić na nie za duże i dość cienkie kwadratowe plasterki, a pecorino zetrzeć na tarce
  • spody posmarować sosem pomidorowym i rozłożyć plasterki mozzarelli. Następnie rozsypać równomiernie pecorino. Na końcu rozłożyć kwadraty boczku
  • jajko rozbić do szklanki, ale ostrożnie, tak by nie pękło żółtko
  • piec w 250-260°C (lub w najwyższej dostępnej w piekarniku temperaturze), w sumie przez ok. 10 min, jednak na ok. 2,5 min. przed końcem wysunąć pizzę z pieca i wylać na środek jajko, tak by żółtko pozostało w całości. Jajko nie musi się rozlać na całej pizzy - wystarczy, że będzie na środku. Piec dalej, aż rant ciasta mocno się zarumieni. Jednak trzeba pilnować, by jajko nie spędziło w piecu dłużej niż ok. 2,5 minuty, bo oprócz białka, zetnie nam się też żółtko, a tego nie chcemy
  • po wyjęciu z pieca posypać pieprzem, pokroić i podawać natychmiast

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
PizzaPrzyjęcia i imprezyBoczekJajkaMozzarellaPecorinoKuchnia włoska
Przepis własny, wypracowany na podstawie tradycyjnych przepisów na włoską pizzę