Jeden z najlepszych włoskich deserów – klasyczna panna cotta waniliowa, polana domowym sosem z truskawek. Aksamitna, delikatna, rozpływająca się w ustach.
Jak zrobić idealną panna cottę? Sam proces jest bardzo prosty, należy pamiętać jedynie, by nie zagotować żelatyny, bo straci swoje właściwości żelujące. Natomiast najlepszą poradą do zrobienia idealnej panna cotty z wanilią, jest, aby schładzać deser stopniowo – najpierw schłodzić mieszankę w zimnej kąpieli wodnej, a dopiero wystudzoną i już zaczynającą żelować, przelać do pojemniczków. Dzięki temu panna cotta się nie rozwarstwi, a ziarenka wanilii rozłożą bardziej równomiernie.
Co można zrobić z wydrążoną laską wanilii? Można ją po prostu dorzucić wydrążoną laskę do śmietanki na czas gotowania, a potem ją wyrzucić – to zapewni bardzo mocny aromat wanilii. Ale, moim zdaniem, śmietanka wystarczająco aromatyzuje się samymi ziarnkami, a szkoda produktu. Wydrążoną z ziarenek laskę, proponuję wykorzystać dorzucając do domowego cukru waniliowego – ja, robiąc desery z wanilią, zawsze dorzucam wydrążone laski do mojego cukru, co go dodatkowo aromatyzuje.