by Katarzyna Anders

Mini tosty z twarożkiem chrzanowym

Przystawki i przekąskiMini przekąskiSylwester i KarnawałPrzyjęcia i imprezyChrzanJajkaTwaróg

Chrupiące mini tosty z twarożkiem z chrzanem oraz dodatkami: jajkiem, pasztetem lub kindziukiem. Zaspokoją głód gości i będą doskonałą przekąską.

Serek robimy własnoręcznie z twarogu i chrzanu, a tosty opiekamy w piekarniku z funkcją grilla lub w tosterze. Jeśli tylko mamy możliwość opieczenia tostów w piekarniku, to zachęcam- wtedy najpierw je kroimy, a następnie smarujemy masłem by były bardziej chrupkie. Jeśli jednak dysponujemy tylko tosterem, to wtedy pomijamy masło, opiekamy całe kromki na złoto, a dopiero następnie je kroimy.

Proponuję trzy rodzaje tostów: z jajkiem, z kindziukiem lub z domowym pasztetem.

Składniki na przykładowe 12 kanapek, a dla urozmaicenia stołu proponuję inne karnawałowe przekąski.

Mini tosty z twarożkiem chrzanowym – przepis

Porcja

12 małych tostów w 3 rodzajach

Składniki

  • 3 kromki pieczywa tostowego pszennego
  • 1/2 łyżeczki masła

ser

  • ok. 40 g twarogu białego półtłustego
  • 1 płaska łyżka śmietany
  • 1 kopiasta łyżeczka starego chrzanu
  • szczypta soli

tosty z kindziukiem

  • 4 plasterki małego kindziuka
  • kawałek ogórka zielonego
  • 2 plasterki rzodkiewki

tosty z jajkiem

  • 2 grubsze plastry jajka na twardo
  • 1 korniszon
  • kawałek czerwonej papryki

tosty z pasztetem

  • plaster pasztetu mięsnego, najlepiej domowego
  • 2 pomidorki koktajlowe
  • gałązka świeżej pietruszki

Wykonanie

  • jajko ugotować na twardo (tj. przez ok. 7 do 8 min.)
  • twaróg dokładnie rozgnieść widelcem na gładka masę, a następnie dodać 1 płaską łyżkę śmietany (lub trochę mniej lub też więcej), tak by uzyskać konsystencję gładkiego, kremowego, ale dość sztywnego kremu. Posolić, dodać starty chrzan i dobrze wymieszać
  • z tostów odkrawamy skórkę, a następne każdy tost kroimy na 4 równe kwadraty
  • rozpuszczamy masło i za pomocą pędzelka smarujemy każdy mini tost z obu stron masłem - bardzo małą ilością - wystarczy tylko "maznąć" tosty
  • tosty opiekamy w piekarniku z funkcją grilla, aż będą złote i chrupiące. Musimy bardzo uważać, gdyż trwa to krótko i łatwo spalić tosty
  • z przestudzonego jajka ukroić dwa grubsze plasterki i przekroić je na pół
  • kawałek pasztetu pokroić na 4 równe kwadraty
  • pomidorki pokroić tak, by uzyskać 4 plasterki, podobnie korniszona, a z ogórka zielonego, papryki i rzodkiewki odciąć po 4 niewielkie kawałki
  • umyć, osuszyć i przygotować 4 małe, ładne gałązki pietruszki
  • serek rozsmarować na opieczonych i przestudzonych tostach
  • poskładać wszystkie kanapki, rozkładając produkty tak, jak są rozpisane na liście składników lub jak widać na zdjęciach. Kindziuk zwijać w ruloniki przed położeniem na serku
  • przechowywać w lodówce do momentu podania

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
Przystawki i przekąskiMini przekąskiSylwester i KarnawałPrzyjęcia i imprezyChrzanJajkaTwaróg
Przepis własny