by Katarzyna Anders

Makaron z sosem kurkowym

MakaronyMakaronyKurkiNatka pietruszkiŚmietanaWegetariańskieMakarony długie

Makaron z sosem kurkowym, a dokładniej fettuccine z sosem kurkowym to danie wspaniałe – sycące, pełne smaku, aksamitne. Najlepsze danie w sezonie kurkowym!

Makaron jajeczny fettuccine to jeden z moich ulubionych. Te grube wstążki, dodatkowo w wersji jajecznej, smakują doskonale i cudownie trzymają sos. Pasta z dodatkiem jajek jest ciemno żółta i piękna – chce się jeść od samego patrzenia. Pasują do większości sosów ale połączenie makaronu z kurkami, w towarzystwie śmietany, to sprawdzone danie, które zawsze wychodzi. W przepisie przypominam mój sprawdzony śmietanowy sos kurkowy, który już od dawna gości na blogu. Ale po prostu musiałam Wam go podać również w tej kombinacji, szczególnie z makaronem jajecznym, choć zwykły oczywiście też da radę. Smacznego!

Makaron z sosem kurkowym – przepis

Porcja

Porcja dla 2 osób

Składniki

sos kurkowy

  • 200 g kurek
  • 1 mała lub pół średniej cebuli
  • 1 i 1/2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 100 ml śmietanki 30 %
  • 1 kopiasta łyżeczka świeżej natki pietruszki
  • 200 g makaronu jajecznego fettuccine (dość szerokie, długie wstążki)

do posypania przed podaniem

  • 2 łyżeczki parmezanu
  • 1/2 łyżeczki świeżej natki pietruszki

Wykonanie

  • kurki dokładnie myjemy w zimnej wodzie. Przeglądamy je i oczyszczamy. Następnie kładziemy na ręczniku by dobrze obeschły. Natomiast jeśli są czyste, to oczyszczamy tylko pędzelkiem
  • większym kurkom kroimy nóżki na plasterki, a kapelusz rozcinamy na pół. Mniejsze zostawiamy w całości
  • cebulę kroimy w drobną kostkę, a natkę pietruszki siekamy tak by uzyskać 1 kopiastą łyżeczkę
  • na patelni roztapiamy 1 łyżkę masła z 1 łyżeczką oliwy i podsmażamy cebulę aż się zeszkli
  • dodajemy kurki i podsmażamy je do 5 min. W trakcie dodajemy pozostałe pół łyżki masła oraz solimy i pieprzymy kurki. Od czasu do czasu mieszamy
  • gdy kurki się podsmażą, dodajemy śmietankę i gotujemy na małym ogniu przez od 3 do 5 min, aż zauważymy, że sos nieco zgęstniał
  • w trakcie robienia sosu gotujemy makaron al dente w osolonej wodzie
  • następnie dodajemy natkę pietruszki, mieszamy i ściągamy sos z ognia
  • wtedy na patelnie dodajemy ugotowany makaron i szybko mieszamy z sosem, by cały makaron się nim pokrył. Jeśli sos wciąż jest za rzadki to wystarczy potrzymać patelnie kilka chwil na ogniu i czasem przemieszać - sos bardzo szybko zgęstnieje. Natomiast jeśli sos za bardzo nam zgęstniał i nie chce pokryć makaronu, to można go rozcieńczyć odrobiną wody z gotowania makaronu
  • makaron z sosem wyłożyć na talerze. Każdą porcję posypać świeżo posiekaną natką pietruszki oraz świeżo startym parmezanem
  • podawać natychmiast
  • danie należy przygotowywać na świeżo - nie nadaje się do odgrzewania

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
MakaronyMakaronyKurkiNatka pietruszkiŚmietanaWegetariańskieMakarony długie
Przepis własny.