by Katarzyna Anders

Magdalenki cytrynowe

Babeczki i muffinyCytrynyMagdalenkiKuchnia francuska

Magdalenki cytrynowe – klasyczne francuskie magdalenki w wydaniu mocno cytrynowym. Na blogu znajdziecie najlepszy przepis na magdalenki – tak, by wyszły z idealnym brzuszkiem i jak oryginalne magdalenki z Francji.

Przepis na cytrynowe magdalenki, czyli ciastka Madeleines opiera się na tej samej bazie, a podkręcony jest w nim cytrynowy smak – zarówno większym dodatkiem cytryn do ciasta jak i cytrynowym lukrem. Spróbujcie koniecznie tej wersji – moim zdaniem z mocniejszą cytrynową nutą i warstwą lukru, te magdalenki rozpływają się w ustach jeszcze bardziej, a samo ciasto jest wilgotniejsze.

Magdalenki cytrynowe – przepis

Porcja

24 mini magdalenki (tj. dwie blachy po 12 każda, wymiary otworu na 1 magdalenkę: 5 na 2 cm)

Składniki

  • 2 jajka
  • 95 g cukru drobnego
  • 115 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 110 g masła
  • 1 i 1/2 łyżeczki soku
  • 3/4 łyżeczki skórki otartej z cytryny
  • 1 płaska łyżeczka miodu

Lukier cytrynowy

  • 75 g cukru pudru
  • 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny

Do posypania

  • skórka otarta z cytryny

Wykonanie

  • jajka powinny być w temperaturze pokojowej
  • masło roztopić w garnuszku i gdy się lekko przestudzi dodać skórkę drobno otartą z cytryny, 1 i 1/2 łyżeczki soku z cytryny i 1 łyżeczkę miodu. Zostawić do wystudzenia
  • całe jajka zmiksować dokładnie z cukrem, aż do uzyskania puszystej, jasnej masy
  • do masy jajecznej przesiać przez sito mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i już za pomocą szpatułki, bardzo delikatnie połączyć mąkę z masą mieszając od dna ku górze okrężnymi ruchami - tak by nie stracić powietrza z ubijania jajek i puszystości mąki
  • jeśli skórka z cytryny była starta grubo, to masło przelać przez sitko, ale jeśli drobno, to można pominąć ten krok
  • następnie do masy wlać wystudzone masło i mieszając tą samą metodą, delikatnie połączyć
  • ciasto przykryć folia spożywczą dotykając powierzchni ciasta (by nie wytworzyła się skórka) i odstawić do lodówki na minimum 2 godziny, ale można na całą noc. Warto zrobić ciasto wieczorem, a rano piec na świeżo magdalenki
  • gdy ciasto będzie prawie odstane, to formę na magdalenki wysmarować roztopionym masłem za pomocą pędzelka, a następnie formę schłodzić w lodówce
  • do zimnej formy nakładać ciasto nie wypełniając otworów całkowicie, tylko mniej więcej w 3/4. Odstanego ciasta nie mieszać, a jedynie delikatnie nabierać łyżkami odpowiednie porcje
  • formy wstawić do piekarnika nagrzanego do 220°C na 3 minuty, a następnie obniżyć temperaturę do 200°C i piec kolejne około 8 minut. Czas pieczenia jest podany do mojej formy na mini magdalenki. Większe magdalenki należy piec nieco dłużej. Ale niezależnie od wielkości formy wyznacznikiem czasu pieczenia jest charakterystyczny brzuszek na magdalence oraz jej mocno zrumienione brzegi - wtedy ciastka są gotowe
  • po wyjęciu z piekarnika przestudzić przez kilka minut w formie, a następnie delikatnie wyjąć ciastka i studzić dalej na kratce
  • jeszcze lekko ciepłe magdalenki polukrować - utrzeć składniki lukru, tak by nie był za gęsty i trochę się rozlewał i takim, za pomocą pędzelka, powlec magdalenki od strony muszelkowego wzoru
  • zanim lukier stężeje, to każdą magdalenkę ozdobić odrobiną świeżo otartej skórki z cytryny
  • gotowe magdalenki przechowywać w szczelnej puszce lub pudełku

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
Babeczki i muffinyCytrynyMagdalenkiKuchnia francuska
Przepis własny.