Magdalenki, czyli francuskie ciastka Madeleines w kształcie muszli – maślane, cytrynowe, z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem oraz wypukłym brzuszkiem. Przepyszne i zapadające w pamięć.
Pisał o nich słynny, francuski pisarz Marcel Proust w swojej powieści „W poszukiwaniu straconego czasu”:
„machinalnie podniosłem do ust łyżeczkę herbaty, w której rozmoczyłem kawałek magdalenki. Ale w tej samej chwili, kiedy łyk pomieszany z okruchami ciasta dotknął mego podniebienia, zadrżałem, czując, że się we mnie dzieje coś niezwykłego. Owładnęła mną rozkoszna słodycz (…). Sprawiła, że w jednej chwili koleje życia stały mi się obojętne, klęski jako błahe, krótkość złudna (…). Cofam się myślą do chwili, w której wypiłem pierwszą łyżeczkę herbaty (…). I nagle wspomnienie zjawiło mi się. Ten smak to była magdalenka cioci Leonii”
A jeśli jakiś wypiek pojawia się w kanonie światowej literatury, to z pewnością musi być wyjątkowy. A zatem najważniejsze pytanie:
Jak zrobić francuskie magdalenki?
Jak zrobić oryginalne magdalenki, żeby smakowały jak we Francji i miały ten charakterystyczny brzuszek? Bowiem lekko wystający brzuszek w magdalenkach, to ich charakterystyczna cecha i świadczy o tym, że się udały. I wcale gwarantem brzuszka nie jest duża ilość proszku do pieczenia, która jedynie popsułaby smak.
Tajemnica tkwi w odłożeniu ciasta do odpoczywania, a także pieczeniu najpierw w nieco wyższej temperaturze. Z tym przepisem i szeregiem porad i trików, które dla Was zebrałam, na pewno Wam się to uda upiec magdalenki idealne.