by Katarzyna Anders

Magdalenki – najlepszy przepis

Babeczki i muffinyMagdalenkiKuchnia francuska

Magdalenki, czyli francuskie ciastka Madeleines w kształcie muszli  – maślane, cytrynowe, z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem oraz wypukłym brzuszkiem. Przepyszne i zapadające w pamięć.

Pisał o nich słynny, francuski pisarz Marcel Proust w swojej powieści „W poszukiwaniu straconego czasu”:

„machinalnie podniosłem do ust łyżeczkę herbaty, w której rozmoczyłem kawałek magdalenki. Ale w tej samej chwili, kiedy łyk pomieszany z okruchami ciasta dotknął mego podniebienia, zadrżałem, czując, że się we mnie dzieje coś niezwykłego. Owładnęła mną rozkoszna słodycz (…). Sprawiła, że w jednej chwili koleje życia stały mi się obojętne, klęski jako błahe, krótkość złudna (…). Cofam się myślą do chwili, w której wypiłem pierwszą łyżeczkę herbaty (…). I nagle wspomnienie zjawiło mi się. Ten smak to była magdalenka cioci Leonii”

A jeśli jakiś wypiek pojawia się w kanonie światowej literatury, to z pewnością musi być wyjątkowy. A zatem najważniejsze pytanie:

Jak zrobić francuskie magdalenki?

Jak zrobić oryginalne magdalenki, żeby smakowały jak we Francji i miały ten charakterystyczny brzuszek? Bowiem lekko wystający brzuszek w magdalenkach, to ich charakterystyczna cecha i świadczy o tym, że się udały. I wcale gwarantem brzuszka nie jest duża ilość proszku do pieczenia, która jedynie popsułaby smak.

Tajemnica tkwi w odłożeniu ciasta do odpoczywania, a także pieczeniu najpierw w nieco wyższej temperaturze. Z tym przepisem i szeregiem porad i trików, które dla Was zebrałam, na pewno Wam się to uda upiec magdalenki idealne.

Magdalenki – najlepszy przepis – przepis

Porcja

24 mini magdalenki (tj. dwie blachy po 12 każda, wymiary otworu na 1 magdalenkę: 5 na 2 cm)

Składniki

  • 2 jajka
  • 95 g cukru drobnego
  • 115 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 110 g masła
  • 1 i 1/2 łyżeczki soku
  • 1/3 łyżeczki skórki otartej z cytryny
  • 1 płaska łyżeczka miodu

Do posypania

  • cukier puder

Wykonanie

  • jajka powinny być w temperaturze pokojowej
  • masło roztopić w garnuszku i gdy się lekko przestudzi dodać skórkę drobno otartą z cytryny, 1 i 1/2 łyżeczki soku z cytryny i 1 łyżeczkę miodu. Zostawić do wystudzenia
  • całe jajka zmiksować dokładnie z cukrem, aż do uzyskania puszystej, jasnej masy
  • do masy jajecznej przesiać przez sito mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i już za pomocą szpatułki, bardzo delikatnie połączyć mąkę z masą mieszając od dna ku górze okrężnymi ruchami - tak by nie stracić powietrza z ubijania jajek i puszystości mąki
  • jeśli skórka z cytryny była starta grubo, to masło przelać przez sitko, ale jeśli drobno, to można pominąć ten krok
  • następnie do masy wlać wystudzone masło i mieszając tą samą metodą, delikatnie połączyć
  • ciasto przykryć folia spożywczą dotykając powierzchni ciasta (by nie wytworzyła się skórka) i odstawić do lodówki na minimum 2 godziny, ale można na całą noc. Warto zrobić ciasto wieczorem, a rano piec na świeżo magdalenki
  • gdy ciasto będzie prawie odstane, to formę na magdalenki wysmarować roztopionym masłem za pomocą pędzelka, a następnie formę schłodzić w lodówce
  • do zimnej formy nakładać ciasto nie wypełniając otworów całkowicie, tylko mniej więcej w 3/4. Odstanego ciasta nie mieszać, a jedynie delikatnie nabierać łyżkami odpowiednie porcje
  • formy wstawić do piekarnika nagrzanego do 220°C na 3 minuty, a następnie obniżyć temperaturę do 200°C i piec kolejne około 8 minut. Czas pieczenia jest podany do mojej formy na mini magdalenki. Większe magdalenki należy piec nieco dłużej. Ale niezależnie od wielkości formy wyznacznikiem czasu pieczenia jest charakterystyczny brzuszek na magdalence oraz jej mocno zrumienione brzegi - wtedy ciastka są gotowe
  • po wyjęciu z piekarnika przestudzić przez kilka minut w formie, a następnie delikatnie wyjąć ciastka i studzić dalej na kratce
  • jeszcze lekko ciepłe magdalenki posypać cukrem pudrem od strony muszelkowego wzoru
  • gotowe magdalenki przechowywać w szczelnej puszce lub pudełku

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
Babeczki i muffinyMagdalenkiKuchnia francuska
Przepis własny na podstawie kilku tradycyjnych francuskich przepisów na Magdalenki.