by Katarzyna Anders

Kritharaki z pomidorami

MakaronyMakaronyPomidoryWegetariańskieMakarony krótkieKuchnia grecka

Makaron z pomidorami, to jedno z najprostszych i najlepszych dań. Tutaj w greckiej wersji z makaronem kritharaki i aromatycznymi pomidorami. Smak lata!

Jak zapewne wiecie uwielbiam kuchnię włoską. A jej najprostsze dania, takie jak klasyczna pasta z pomidorami, która można przygotować błyskawicznie, to są cuda. Makaron z najprostszym i najszybszym sosem pomidorowym prezentowałam Wam już kiedyś. Latem uwielbiam też wersje ze świeżymi, aromatycznymi pomidorami malinowymi pokrojonymi w kostkę i przesmażonymi na oliwie jedynie pół minuty, zanim dorzuci się do nich makaron i bazylię.

Tak więc nie mogłam przejść obojętnie obok tego genialnego i prostego dania greckiego. Kritharaki z pomidorami to nic innego niż grecki makaron z pomidorami. W superszybciej, jednogarnkowej wersji, z minimum składników, skradnie Wasze serca i kubki smakowe.

Jeśli nie dostaniecie w Polsce makaronu kritharaki, to śmiało możecie go zastąpić jego bardzo podobną włoską wersją czyli makaronem orzo – ten już na pewno znajdziecie w sklepach. Oczywiście sprawdzi się tu każdy malutki makaron pszenny.

Kritharaki z pomidorami – przepis

Porcja

na 2 porcje

Składniki

  • 200 g makaronu kritkaraki
  • 1 cebula
  • 600 g pomidorów malinowych
  • około 1 szklanki wody (zależnie od wody w pomidorach)
  • 1 łyżeczka oregano
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu

Wykonanie

  • cebule obrać i posiekać w drobną kostkę
  • pomidory obrać, a następnie zmiksować w malakserze lub przetrzeć. Można też użyć pomidorów z puszki, ale wtedy trzeba dodać trochę więcej wody. Jednak polecam świeże
  • w garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę i wrzucić na nią cebulę. Jedynie ją zeszklić, podsmażając przez parę chwil i mieszając
  • do garnka wrzucić makaron i przesmażyć go na oliwie przez 3 do 5 minut
  • następnie dodać pomidory oraz oregano i stopniowo dolewać wodę, często mieszając. Gotować aż makaron wchłonie całą wodę, a sos będzie gęsty - potrwa to około 15 minut
  • pod koniec doprawić sola i pieprzem, przemieszać i od razu podawać

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
MakaronyMakaronyPomidoryWegetariańskieMakarony krótkieKuchnia grecka
Przepis własny.