Baranek to nieodzowny element wielkanocnego stołu. Taki wykonany z masła jest ładny i praktyczny. Wykonywanie baranków z masła, za pomocą drewnianych foremek, ma długą tradycję, którą warto kontynuować. Na jarmarkach wielkanocnych powinniście bez problemu kupić drewnianą formę do wykonania baranka z masła.
W tym wpisie podaję porady jak zrobić takiego baranka, jak odpowiednio przygotować formę i sprawić by baranek łatwo od niej odchodził.
Formę możecie przygotować na dwa sposoby tak, by gotowego baranka było łatwo od niej oddzielić. Pierwszy, bardziej tradycyjny sposób, to porządne namoczenie drewnianej formy, po wcześniejszym sparzeniu wrzątkiem. Dodatkowo warto natrzeć formę solą. Natomiast drugi sposób, to wyłożenie formy folią spożywczą – jest ona na tyle cienka, ze niemal nie ma wpływu na wzór baranka, a zapewnia niezwykle łatwe i szybkie wyjęcie gotowego wyrobu.
Wypróbowałam obie metody. Obie się sprawdzają, ale osobiście będę korzystać z metody z folią – jest o wiele szybsza, czystsza i maksymalnie prosta. Wahałam się czy nie wpłynie na delikatne wzory, ale nic takiego nie miało miejsca – wystarczy tylko równo rozłożyć folię, a następnie dokładnie “wsmarować” w formę masło, tak by weszło w każde zagłębienie.
Baranka możecie przygotować z kupionego masła lub własnoręcznie zrobionego, domowego masła.