Baranek z masła z formy
Potrzebne rzeczy
- forma drewniana do przygotowywania baranków
- masło, kupione lub domowe
- 2 ziarenka pieprzu
- listki i gałązki bukszpanu, ewentualnie rzeżucha lub młody owies
Sposób I
- woda
- sól
Sposób II
- folia spożywcza
Wykonanie
Sposób I
- formę włożyć do wrzątku i zostawić na kilka minut, a następnie przełożyć do zimnej wody na kilka godzin do porządnego namoczenia. Jeszcze lepiej na całą noc, chociaż czas moczenia zależy od formy
- następie obie połówki oprószyć od wewnętrznej strony solą i wetrzeć jąw formę
- chłodne, ale plastyczne masło „wsmarować” za pomocą noża w obie połówki formy, dociskając je tak, by wypełnić dobrze zagłębienia formy. Nałożyć więcej masła, by po zetknięciu połówek były one na pewno dobrze wypełnione. Nadmiar masła wyjdzie dołem formy
- złożyć obie części formy i docisnąć je do siebie
- formę umieścić w lodówce do schłodzenia
- formę otworzyć i delikatnie wyjąć baranka
- umieścić go na dekoracyjnym talerzu lub deseczce i udekorować wokół gałązkami bukszpanu lub ustawić wśród rzeżuchy lub młodego owsa. Z ziarenek pieprzu zrobić oczy. Jeśli mieliście prostszą formę i baranek nie ma uszu, to można je dorobić z pojedynczych listków bukszpanu
Sposób II
- każdą część formy wyłożyć cienką folia spożywczą
- chłodne, ale plastyczne masło „wsmarować” za pomocą noża w obie połówki formy, dociskając je tak, by wypełnić dobrze zagłębienia formy. Nałożyć więcej masła, by po zetknięciu połówek były one na pewno dobrze wypełnione. Nadmiar masła wyjdzie dołem formy
- złożyć obie części formy i docisnąć je do siebie
- formę umieścić w lodówce do schłodzenia
- formę otworzyć i delikatnie wyjąć baranka i delikatnie ściągnąć z niego folię
- umieścić go na dekoracyjnym talerzu lub deseczce i udekorować wokół gałązkami bukszpanu lub ustawić wśród rzeżuchy lub młodego owsa. Z ziarenek pieprzu zrobić oczy. Jeśli mieliście prostszą formę i baranek nie ma uszu, to można je dorobić z pojedynczych listków bukszpanu
