by Katarzyna Anders

Jak zrobić baranka z masła?

Inspiracje

Baranek to nieodzowny element wielkanocnego stołu. Taki wykonany z masła jest ładny i praktyczny. Wykonywanie baranków z masła, za pomocą drewnianych foremek, ma długą tradycję, którą warto kontynuować. Na jarmarkach wielkanocnych powinniście bez problemu kupić drewnianą formę do wykonania baranka z masła.

W tym wpisie podaję porady jak zrobić takiego baranka, jak odpowiednio przygotować formę i sprawić by baranek łatwo od niej odchodził.

Formę możecie przygotować na dwa sposoby tak, by gotowego baranka było łatwo od niej oddzielić. Pierwszy, bardziej tradycyjny sposób, to porządne namoczenie drewnianej formy, po wcześniejszym sparzeniu wrzątkiem. Dodatkowo warto natrzeć formę solą. Natomiast drugi sposób, to wyłożenie formy folią spożywczą – jest ona na tyle cienka, ze niemal nie ma wpływu na wzór baranka, a zapewnia niezwykle łatwe i szybkie wyjęcie gotowego wyrobu.

Wypróbowałam obie metody. Obie się sprawdzają, ale osobiście będę korzystać z metody z folią – jest o wiele szybsza, czystsza i maksymalnie prosta. Wahałam się czy nie wpłynie na delikatne wzory, ale nic takiego nie miało miejsca – wystarczy tylko równo rozłożyć folię, a następnie dokładnie “wsmarować” w formę masło, tak by weszło w każde zagłębienie.

Baranka możecie przygotować z kupionego masła lub własnoręcznie zrobionego, domowego masła.

Baranek z masła z formy – przepis

Potrzebne rzeczy

  • forma drewniana do przygotowywania baranków
  • masło, kupione lub domowe
  • 2 ziarenka pieprzu
  • listki i gałązki bukszpanu, ewentualnie rzeżucha lub młody owies

Sposób I

  • woda
  • sól

Sposób II

  • folia spożywcza

Wykonanie

Sposób I

  • formę włożyć do wrzątku i zostawić na kilka minut, a następnie przełożyć do zimnej wody na kilka godzin do porządnego namoczenia. Jeszcze lepiej na całą noc, chociaż czas moczenia zależy od formy
  • następie obie połówki oprószyć od wewnętrznej strony solą i wetrzeć jąw formę
  • chłodne, ale plastyczne masło "wsmarować" za pomocą noża w obie połówki formy, dociskając je tak, by wypełnić dobrze zagłębienia formy. Nałożyć więcej masła, by po zetknięciu połówek były one na pewno dobrze wypełnione. Nadmiar masła wyjdzie dołem formy
  • złożyć obie części formy i docisnąć je do siebie
  • formę umieścić w lodówce do schłodzenia
  • formę otworzyć i delikatnie wyjąć baranka
  • umieścić go na dekoracyjnym talerzu lub deseczce i udekorować wokół gałązkami bukszpanu lub ustawić wśród rzeżuchy lub młodego owsa. Z ziarenek pieprzu zrobić oczy. Jeśli mieliście prostszą formę i baranek nie ma uszu, to można je dorobić z pojedynczych listków bukszpanu

Sposób II

  • każdą część formy wyłożyć cienką folia spożywczą
  • chłodne, ale plastyczne masło "wsmarować" za pomocą noża w obie połówki formy, dociskając je tak, by wypełnić dobrze zagłębienia formy. Nałożyć więcej masła, by po zetknięciu połówek były one na pewno dobrze wypełnione. Nadmiar masła wyjdzie dołem formy
  • złożyć obie części formy i docisnąć je do siebie
  • formę umieścić w lodówce do schłodzenia
  • formę otworzyć i delikatnie wyjąć baranka i delikatnie ściągnąć z niego folię
  • umieścić go na dekoracyjnym talerzu lub deseczce i udekorować wokół gałązkami bukszpanu lub ustawić wśród rzeżuchy lub młodego owsa. Z ziarenek pieprzu zrobić oczy. Jeśli mieliście prostszą formę i baranek nie ma uszu, to można je dorobić z pojedynczych listków bukszpanu

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
Inspiracje