Domowe masło - przepis
200 g masła, tj. standardowa kostka
Składniki
400 ml śmietany 42% (może być też 36%)
Wykonanie
- schłodzoną śmietanę umieścić w misce lub naczyniu – najlepiej by było wąskie i wysokie, bo pod koniec ubijania maślanka mocno chlapie
- śmietanę ubijać mikserem – wystarczy nawet ręczny. Ubijanie potrwa kilka dobrych minut. Będziecie obserwować jak najpierw powstaje bita śmietana, a z biegiem czasu zaczyna się ona warzyć i pojawia się masło oraz maślanka. Ubijać do momentu, aż uzyskamy gęste masło wyraźnie oddzielające się od rzadkiej maślanki
- masło z maślanką umieścić z naczyniu z dziurkami lub na sicie i pozwolić by cała maślanka odciekła
- masło włożyć do lodowatej wody i ugniatać trochę ręką, by wypłukać resztki maślanki. Zmieniać wodę i płukać do momentu, aż woda będzie czysta
- gotowe masło ukształtować w osełkę lub kulę i zapakować np. w papier do pieczenia
- masło pozostaje świeże do kilku dni, ale im świeższe tym lepsze. Można je też zamrozić
