by Katarzyna Anders

Jak prażyć pestki dyni?

Porady kulinarne

Dziś odpowiedź jak uprażyć pestki dyni, by mieć domową, naturalną przekąskę. Prażone pestki dyni są zdrowe, chrupiące i proste w przygotowaniu. Jeśli jesteście fanami dyni, to zapewne zawsze zostaje Wam sporo pestek. Ale czy wykorzystujecie pestki dyni, czy wyrzucacie je?

Do prażenia nadają się niemal każde pestki, z wyjątkiem tych z dyni hokkaido. Ja prażę tutaj pestki z dyni zwyczajnej.

Znacząca większość odmian dyni posiada pestki w łupinkach. Czy uprażone pestki jeść razem z łupinkami czy bez to już kwestia gustu. Na pewno bez łupinek są delikatniejsze – osoby z delikatnym żołądkiem lub problemami jelitowymi raczej powinny łuskać pestki. Po uprażeniu można je całkiem sprawnie obierać, tak jak łuskamy ziarenka słonecznika. Po obraniu pestki będą też znacząco mniej słone, gdy sól osadza się na łupinkach.

Natomiast łuskanie pestek dyni nie jest to konieczne i dla większości ludzi jest całkowicie bezpieczne a nawet zdrowsze! – pestki z łupinkami mają o wiele więcej błonnika oraz wartości odżywczych, a poza tym nie wymagają pracy w postaci łuskania. ja jem pestki dyni z łupinkami i to Wam polecam.

Jako ciekawostkę dodam, że dynia odmiany Junona posiada bezłupinkowe nasiona. Jeśli taką właśnie macie, to skróćcie nieco czas prażenia.

Jak uprażyć pestki dyni? – przepis

Potrzebne rzeczy

  • ok. 1 szklanka pestek dyni (u mnie z dyni zwyczajnej)
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka oliwy lub oleju z pestek dyni
  • blacha do pieczenia
  • papier do pieczenia

Wykonanie

  • po przekrojeniu dyni wyjąć z niej miąższ i oddzielić z niego pestki, oczyszczając je z wszelkich pozostałych włókien
  • pestki opłukać dokładnie w wodzie, aż będą czyste, a następnie wysypać je na talerz wyłożony bawełnianą suchą szmatką lub papierowym ręcznikiem i całkiem osuszyć
  • w misce wymieszać je dokładnie z oliwą i solą
  • wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i prażyć w piekarniku w temperaturze 190°C przez 15 minut. Jeśli mamy pestki z dyni Junona, bez łupin, to prażyć krócej
  • gotowe pestki wystudzić i przechowywać w zamkniętym pojemniku

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
Porady kulinarne
Przepis własny.