by Katarzyna Anders

Gulasz kanaryjski Guiso de Carne

Gulasze i potrawkiJednogarnkowe i różnePrzyjęcia i imprezyMarchewkaPaprykaWołowinaKuchnia hiszpańska

Guiso de Carne w stylu kanaryjskim, to gulasz mięsny w tradycyjnym stylu, na winie i wodzie, powoli gotowany. Inna nazwa to Carne compuesta, co można tłumaczyć jako gulasz złożony, czyli właśnie składający się z mięsa lub ryb, bazy i warzyw.

Gulasz jest pełen smaku i sycący, a najlepiej komponuje się podawany z ziemniakami, szczególnie tradycyjnymi kanaryjskimi marszczonymi ziemniakami papas arrugadas.

Przepis powstał we współpracy z blogiem La Palma – Wyspy Kanaryjskie, z którego autorką, Kingą, wspólnie gotowałyśmy i fotografowałyśmy między innymi ten gulasz.

Gulasz kanaryjski Guiso de Carne – przepis

Porcja

na porcje dla 4 do 6 osób

Składniki

  • 1 kg wołowiny - golonki lub udźca czy ligawy
  • 1 duża cebula
  • 1 duży pomidor
  • 1 zielona papryka
  • 1 marchewka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 szklanka białego wina
  • 1 szklanka wody
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 3/4 łyżeczki kuminu
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • 3/4 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka soli

do podania

Wykonanie

  • mięso wołowe oczyścić i pokroić w kostkę, a następnie doprawić solą i pieprzem
  • na głębokiej patelni, najlepiej z grubym dnem, rozgrzać oliwę z oliwek, a następnie podsmażać partiami mięso aż będzie przyrumienione i przekładać je do dużego garnka
  • drobno posiekać czosnek, cebulę oraz pomidora. Marchewkę obrać i pokroić w plasterki
  • na tej samej patelni, jeszcze tłustej po smażeniu mięsa, przygotować tzw. friturę - podsmażyć najpierw czosnek i cebulę, a następnie dodać pomidor i smażyć do zgęstnienia
  • doprawić przyprawami: papryką, kuminem, oregano, tymiankiem i wymieszać
  • zawartość patelni dodać do mięsa w garnku i dołożyć jeszcze marchewkę oraz liść laurowy, szklankę wina i wody i jeszcze trochę soli. Wszystko powinno być przykryte płynem
  • gulasz gotować na wolnym ogniu i pod przykryciem, przez około 40 minut lub nieco dłużej, aż mięso będzie miękkie. Raz na jakiś czas przemieszać
  • gulasz podawać z ziemniakami marszczonymi papas arrugadas lub ewentualnie zwykłymi ziemniakami lub frytkami

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
Gulasze i potrawkiJednogarnkowe i różnePrzyjęcia i imprezyMarchewkaPaprykaWołowinaKuchnia hiszpańska
Przepis (nieco zmodyfikowany) i informacje z książki "Kuchnia kanaryjska" Kingi Korskiej, która jest do kupienia na portalu LaPalma.pl